Пилотът, разбил самолета във Алпите, е посещавал психиатър

DenNews.bg
27.03.2015
размер на текста:

Вторият пилот на разбилия се във френските Алпи самолет, който е заподозрян за катастрофата, е посещавал психиатър, а в досието му е било записано, че има нужда от редовни медицински прегледи и наблюдение.
Защо 28-годишният Андреас Лубиц е причинил трагедията, погубила 150 души, пътуващи от Барселона за Дюселдорф, това е най-големият въпрос, след като вчера разследващи обявиха, че именно вторият пилот е предприел фаталното снишаване, като преди това се заключил в пилотската кабина.
Родителите на Андреас Лубиц са изолирани от останалите роднини на загиналите, които са настанени в градчета в близост до мястото на катастрофата. Те са разпитани от френските власти. Родителите не са споделили Лубиц да е имал проблеми и видими белези, че готви самоубийство.
Според версия, лансирана от британския вестник „Дейли мейл”, полицията е открила в дома на Лубиц следи от интимна приятелка, от където се появи и съмнението, че в основата на трагедията е лична драма.
„Лична криза стои зад катастрофата”, твърди „Дейли мейл”.
Теорията се появи само часове, след като полицията обяви, че при обиск на апартамента му е била направена „значима находка". Полицаите отказват да дадат подробности относно находката, но твърдят, че не става въпрос за предсмъртно писмо.
Според германския булеварден всекидневник Билд, Андреас Любиц общо година и половина е посещавал психиатър, като информацията му идва от Lufthansa – компанията майка на Germanwings.
Преди години, пилотът е прекъснал обучението си няколко месеца. Билд твърди, че причината за това са психически проблеми у бъдещия втори пилот.
Според вестника, заради депресия той е имал проблеми с обучението си в училището на Lufthansa във Финикс, САЩ, дори временно е причисляван към неспособните да летят.
В досието му във Федералното управление по гражданска авиация е имало бележка, че той се нуждае от "специални и редовни медицински прегледи." Същата забележка фигурира и в лиценза му за пилот.
Вчера прокурори обясниха, че от записите от черната кутия на самолета става ясно, че „вторият пилот изглежда е искал да унищожи машината”.
В кабината е царяло абсолютно мълчание, докато командирът на полета, излязъл за да посети тоалетна, се е опитвал да разбие вратата, за да влезе. Вторият пилот е бил жив до самия сблъсък. Самолетът, изпълняващ полет от Барселона до Дюселдорф, се е разбил след 8-минутно рязко снижаване.
„На записите се чува как около 20 минути след излитането, капитанът на полета моли втория пилот да поеме управлението, за да отиде до тоалетна, чува се звукът от движеща се назад седалка и затваряща се врата. От този момент вторият пилот е контролирал самолета сам. Тогава той е натиснал бутоните за снижаване на самолета. Тези действия могат да бъдат единствено преднамерени. Най-правдоподобната интерпретация е, че вторият пилот преднамерено е отказал да отвори вратата на кабината, за да пусне в нея капитана. Той е натиснал бутона за загуба на височина. Той е използвал този бутон с причина, която засега не ни е известна, но изглежда, че причината е била да унищожи самолета. Самолетът се ударил в планината със 700 км/ч. Мисля, че пътниците са разбрали какво се случва чак в последния момент, защото на записа се чуват писъци само в последните секунди", обясни водещ на разследването.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети