Нивата на реките се повишават

DenNews.bg
16.03.2015
размер на текста:

Нивата на реките продължават да се повишават вследствие на снеготопенето. Реките Марица и Харманлийска в Хасковска област са около оранжевия праг, което означава риск от тревога. Подобно е положението и с река Върбица в Кърджалийско.
Река Арда край Ивайловград е повишила нивото си с един метър вследствие на контролираното изпускане на води от язовира. Тунджа при Елхово обаче спада с около 10 см. От МОСВ уточняват, че в следващите дни се очаква понижаване на нивата на реките.
Информацията за критични нива на язовир "Искър”, която се появи вчера, се оказа невярна. Въпреки това пожарникари и доброволци изграждат превантивно защитна дига на река Искър. Продължават и рисковете от свлачища. Вчера едно от тях затвори главен път, а друго скъса главен водопровод и остави без вода десетки хиляди хора в Кърджалийско. По думите на регионалния министър Лиляна Павлова, тази сутрин аварийни екипи са успели да заварят скъсаните места на водопровода. Към момента се правят тестове на трасето.
Свличането на земна маса и камъни създаде проблеми и на други места. Няколко важни пътни участъка бяха блокирани заради срутване – сред тях Пловдив-Пещера и Пещера-Бакат. Изцяло блокирана е и отсечката Асеновград-Смолян в района на Бачково.
Обходният маршрут, който от "Пътната агенция” препоръчват да се ползва, е през Кричим-Девин. Участък, който само преди няколко седмици беше блокиран именно заради свлачище.
Алпинисти ще се включат в разчистването на срутището на пътя Асеновград-Смолян. „Със специални хидравлични крикове алпинистите ще разтварят скалите. Рискът идва оттам, че отгоре има огромни скални маси, които са откъснати, но все още не са срутени надолу, което създава опасност включително и за работещите. Това ще го направят алпинистите през деня. Когато тази огромна маса бъде свалена, ще се прецени дали са необходими допълнителни взривни работи”, обясни за Нова телевизия министър Павлова.
Над 190 села продължават да са без ток.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети