Нивата на реките се покачват, въвеждат извънредни мерки

DenNews.bg
11.03.2015
размер на текста:

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева разпореди извънредни мерки във връзка с покачващите се нива на реките и опасността на наводнения, заради снеготопенето.
Василева обясни, цитирана от Фокус, че нивата на реките в страната са около праговете за високи води, непрекъснато се наблюдават нивата на реките Арда, Тунджа и Марица. Тя допълни, че има редица мерки, които трябва да бъдат приведени в действие незабавно, за да не се допускат наводнения.
„Собствениците на язовирите е необходимо да създадат незабавно организация за осигуряване на свободен обем в язовирите и чрез контролирано изпускане да сведат нивата до минималния безопасен обем. Всички органи трябва да обходят още веднъж и да осигурят проводимост на речните русла. Областните управители и кметовете на съответните общини, „Напоителни системи“ извън населените места да направят проверка“, каза още министър Василева.
Тя допълни, че всички оператори на хидротехнически съоръжения в страната незабавно трябва да предприемат действия, за да гарантират проводимост на речните легла на разстояние 500 метра от язовирните стени, а Агенция Пътна инфраструктура да направи проверки на критични участъци около мостови съоръжения.
Министър Ивелина Василева каза още, че няма безстопанствени язовири и е ясно кой контролира съоръженията и кой носи отговорност. Според нея е необходимо да се вземат мерки по отношение на незаконната сеч на горите и подобряване на инфраструктурата, за да се предотвратят наводнения.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети