Ципрас не иска повече помощ, а репарации от Германия

DenNews.bg
09.02.2015
размер на текста:

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че не желае продължаване на програмата за помощ от страна на ЕС, но се надява да получи междинен заем до лятото, с цел печелене на време и преразглеждане на дълга.
В изказване снощи, гръцкият премиер обаче заяви, че „страната му има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия”.
„Има морално задължение към нашия народ, към историята, към всички европейски народи, които се биха и проляха кръвта си срещу нацизма, има историческо задължение да поискаме от Германия военни репарации и връщане на насилствения заем, наложен от нацистите на страната ни, който не бе върнат“, заяви премиерът в програмната си реч.
По този въпрос Германия вече каза „не“ на Гърция.
Гръцкият премиер заяви още, че неговото правителство иска да изпълни всички обещания от предизборната кампания и наред с това да обслужва дълга на страната.
Според него това може да стане с „междинна програма“, каквато правителството иска от европейските партньори. „Непоклатимото решение на правителството е да изпълни всички свои обещания от кампанията. Това е въпрос на чест и уважение към демокрацията“, каза Ципрас.
Той покани страните партньори да седнат около масата за преговори, за да обсъдят как да стане погасяването на дълга.
„Възстановяването на народния суверенитет, на икономическата самостоятелност и ролята на страната като пълноправен член на Европейския съюз, както и преодоляването на хуманитарната криза вътре в страната – това са главните задачи на правителството на националното спасение“, каза още Ципрас.
До момента новият гръцки премиер обяви серия от мерки за орязване на облагите на политиците – забрана на министерските коли и продажба на един от самолетите, използвани от министър-председателя.
„Първият приоритет на правителството е да излекува големите рани от спасителния план“, каза той тази вечер.
Премиерът обеща, че основната битка на кабинета ще бъде срещу корупцията и борбата срещу укриването на данъци.
Той обяви също, че ще възстанови по законодателен път обществената телевизия ЕРТ, която бе закрита от предишното правителство през юни 2013 г., за да бъдат спестени пари. Той нарече закриването на телевизията престъпление срещу гърците и демокрацията.
Той допълни, че основната борба на неговото правителство ще се води срещу корупцията и укриването на данъци.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети