Киев е готов на някои компромиси за Донбас

DenNews.bg
06.02.2015
размер на текста:

Лидерите на Украйна, Германия и Франция - Петро Порошенко, Ангела Меркел и Франсоа Оланд призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна, изтегляне на тежката техника и въоръжение, затваряне на границата и освобождаването на всичките пленници.
Тримата държавници се срещнаха снощи в Киев.
Мирният план се базира на договореностите от Минск и предвижда децентрализация на Донбас, заяви по телевизия „5 канал“ говорителят на украинското външно министерство Евхен Перебейнос.
„Всички възможни конфигурации от плана ще се основават на минските договорености. Именно те определят абсолютно изчерпателен план за постигане на мир в Украйна“, изтъкна той, уточнявайки, че по определени въпроси са възможни компромиси.
Русия има едно виждане за разделителната линия, Украйна настоява за друго, но позициите по принципните въпроси като териториалната цялост на Украйна, необходимостта Украйна да има контрол над своята граница, извеждането от територията на Украйна на чуждестранните войски – трябва да останат неизменни, каза Перебейнос.
Новият мирен план за уреждане на ситуацията в Югоизточна Украйна предвижда определено равнище на децентрализация на Донбас, посочи Перебейнос. Какво може да бъде равнището на децентрализация на Украйна ще обсъждат нашият парламент и украинската власт, изтъкна говорителят.
Главната задача на новия мирен план е да определи последователността и приоритета на стъпките, и да очертае времеви рамки за изпълнение на всички пунктове, предвидени в минските договорености, отбеляза той.
Порошенко изрази надежда, че преговорният процес за уреждане на ситуацията в Донбас с участието на Оланд и Меркел ще спомогне за постигане на реални резултати за установяване на мир, съобщи президентската пресслужба.
Преговорите дават надежда, че ще има резултат в спирането на огъня, се казва в прессъобщението. Порошенко благодари на двамата лидери за „същественото им участие в процеса на деескалация и установяване на мир в Украйна и за значителните опити, които вече бяха направени за стабилизиране на обстановката“.
Франсоа Оланд и Ангела Меркел ще изложат мирния план днес на среща с Владимир Путин.
Изненадващата стъпка изглежда цели да изпревари евентуално решение на САЩ да достави смъртоносно оръжие на Украйна, което европейците се опасяват, че ще предизвика още по-голямо разрастване на военните действия, посочва АП.
Мисията на ръководителите на Франция и Германия в Киев и Москва е ясен опит да се намери политическо решение на конфликта в Украйна, заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс. „Европейският съюз подкрепя всички инициативи, целящи да донесат дипломатическо решение на продължаващия конфликт в Източна Украйна“, каза тя. „ЕС е обединен в използването на всички налични средства, за да насърчи политическото решение, като оказва натиск и същевременно продължава диалога“, добави тя в изявление, разпространено, след като пратениците на държавите членки от ЕС приеха нов списък с хора и организации, които ще попаднат под ударите на санкциите. Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети