Оланд и Меркел отиват с мир в Киев и Москва

DenNews.bg
05.02.2015
размер на текста:

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще посетят днес украинската столица в Киев, а утре ще са в Москва. На общото посещение двамата ще направят ново предложение за уреждане на конфликта в Украйна. Днес предложението ще бъде обсъдено с украинския президент Петро Порошенко, а утре - с Владимир Путин.
Днес в Киев е и американският държавен секретар Джон Кери.
Дипломатическите усилия не могат да продължават до безкрайност в украинската криза, заяви днес френският президент Франсоа Оланд.
"Франция иска да се избегне война в Украйна", изтъкна Оланд. "От няколко дни Ангела Меркел и аз работим върху текст, който да е приемлив за всички", посочи той, цитиран от Ройтерс.
"В Украйна сега се води война, която може да стане тотална. Затова с Ангела Меркел решихме да издигнем тази инициатива с цел не просто да си говорим, а да намерим решение, приемливо за всички страни. Затова днес пътуваме в Киев, а утре при Владимир Путин".
"Ако постигнем компромис, ще предотвратим ескалация на конфликта, но в случай на неуспех, а такъв вариант е възможен, ще може да се каже, че Франция и Германия като приятели на Украйна и Русия са направили всичко, което могат да направят две големи държави, за да помогнат", добави Оланд.
Президентът на Франция изтъкна също , че страната му не гледа благосклонно на идеята за присъединяване на Украйна към НАТО.
Същевременно европейски източници съобщиха, че ЕС ще добави 19 души и 9 компании в черния си списък със санкции, наложени заради украинския конфликт, предадоха световните агенции. Сред 19-те лица, които ще попаднат в списъка, има петима руснаци, а една от 9-те компании е руска. Очаква се решението да бъде одобрено идния понеделник на среща на външните министри на 28-те. Черният списък на ЕС засега включва 132 души и 38 компании.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети