60 безработни от Дупница и региона с шанс да придобият професия по проект на КНСБ

DenNews.bg
04.02.2015
размер на текста:

60 безработни от най-рисковите групи-над 50 г. и младежи, ще получат обучение и съответно сертификати за професиите социален асистент на деца, помощник-възпитател и болногледач. Това обяви лидерът на КНСБ-Дупница Тодорка Дамянова.
Мерките са част от разработения от КНСЦ проект „Шанс на работа-2015”, който е част от Националния план за действие по заетостта. Стартът на проекта даде в края на януари месец министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин
Партньори по проекта в Дупница са община Дупница, респективно детските градини и общинската болница „Св. Ив. Рилски“.
За участие в проекта ще бъдат подбрани безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда-Дупница както следва:
-30 безработни над 50 години с не по-ниско от основно образование, които ще бъдат обучени по част от професията болногледач;
-30 безработни младежи до 24 годишна възраст със средно и по-ниско образование, но не по-ниско от завършен 10 клас, които нямат квалификация, ще бъдат обучени по професиите помощник възпитател и социален асистент.
Срокът за подаване на документите за едната група е края на тази седмица, а за втората до 13 февруари.
Одобрените кандидати ще преминат обучение по ключова компетентност: професионално ориентиране – 16 учебни часа – 2 дни; мотивационно обучение – 30 уч.ч. – 4 дни; работа в екип – 32 уч.ч. – 4 дни.
След това ще преминат тримесечен курс на обучение – 300 учебни часа по част от съответната професия.
Преподаватели на бъдещите болногледачи ще бъдат доктори по теория и медицински сестри по практика, а социалните асистенти и помощник-възпитателите ще бъдат обучени от учители от детските градини.
По време на обучението за всеки присъствен ден, обучаемите ще получават по 8 лв. на ден. На пътуващите от съседните населени места, ще им бъдат изплащани транспортни разходи срещу представен билет за автобусен превоз.
След успешно завършване на професионалното обучение и полагане на изпит, обучаемите получават удостоверение образец на Министерство на образованието и науката за усвоена професия болногледач, помощник- възпитател и социален асистент.
Най-добрите - 40% от успешно преминалите курсове, ще бъдат назначени за стажуване на съответните длъжности за период от 3 месеца.
Усвоилите професия болногледач ще стажуват в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, а другите две професии-в детските градини в община Дупница.
Подбор на кандидатите ще бъде направен в началото на месец февруари и веднага след това ще стартират обученията.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети