Йордания екзекутира двама от Ислямска държава

DenNews.bg
04.02.2015
размер на текста:

Йорданският пилот е изгорен жив в клетка.

Йордания изпълнени смъртните присъди на двама осъдени за тероризъм тази нощ, като отговор на убийството на пленен и убит от Ислямска държава пилот. Терористичната групировка разпространи вчера видеозапис на мъж, изгорен жив в клетка, и заяви, че това е плененият йордански пилот на Ф-16.
Пилотът е бил екзекутиран още на 3 януари, съобщи държавната телевизия на кралството.
Йорданският пилот бе пленен на 24 декември, след като самолетът му бе свален от терористите. Муас ал Касасбех извършвал въздушно наблюдение срещу позиции на ИД в кампанията на международната коалиция срещу джихадистите.
След разпространяването на кадрите от зверското му убийство, Аман обяви, че ще екзекутира шестима терористи.
Указът за изпълнението на присъдите се очакваше да бъде подписан от принц Фейсал бен Хусейн, който временно замества крал Абдула ІІ, докато е на посещение в САЩ.
След разпространяването на кадрите от убийството на пилота кралят прекъсна визитата си в САЩ.
Командването на йорданските въоръжени сили заяви, че да даде бърз и решителен отговор на убийството на геройски загиналия пилот.
В Аман бяха изпълнени присъдите на иракската шахидка Саджиду ал Ришави, която Ислямска държава искаше да размени с йорданския пилот. Йорданските власти бях готови за размяната, без да знаят, че пилотът вече е мъртъв. Терористката е осъдена на смърт за неуспешен самоубийствен атентат през 2005 г.
Съобщението за екзекуцията на иракчанката е направено от говорителя на правителството в Аман Мохамад ал Момани,.
Вторият екзекутиран е един от полевите командири на Ислямска държава в Ирак Зияд ал Карболи. Очаква се да бъдат изпълнени и други смъртни присъди.
В друго видео"Ислямска държава" отправи нови заплахи, насочени срещу Франция, където заяви, че има хиляди привърженици, готови за нападения, съобщи Франс прес. Един от джихадистите във видеото призовава на френски мюсюлманите да вземат на прицел милионите участници в шествието на 11 януари в Париж в памет на жертвите от сатиричното издание „Шарли ебдо”. източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети