Военният министър: Слуховете за война идват от Русия

DenNews.bg
03.02.2015
размер на текста:

Имам усещане, че слуховете, че се готвим за война, идват от Русия. Има информационен пропаганден център, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизия.
Той отново обяви официалната позиция на ведомството, че са спекулации информациите, че армията пуска повиквателни и мобилизира военнослужещи, както заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, припомня Дир.бг.
Вчера началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов нарече подобни твърдения "плод на нездрав разум".
"Източниците на тази информация са едни и същи. Хората, които създават истерия, са едни и същи. Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората. Тази дезинформация премина всякакви граници. Тя иска да създаде усещането, че правим нещо, насочено към Русия или към Украйна", увери военният министър и отново категорично отрече да тече мобилизация.
По думите му става дума за актуализация на списъците, а не изпращане на повиквателни. Ненчев обясни, че се изпраща писмо на съответното лице, че трябва да се яви, за да се направи справка.
"Проверяваме дали тези хора са още в България, какво е здравословното им състояние, дали не са в майчинство, защото в българската армия има и жени", поясни Ненчев.
Според него такива проверки се извършват периодично. Сега ставало дума за около 3000 души.
В същото време министърът подчерта, че състоянието на българската авиация никак не е добро и коментира, че българската техника не е съвместима със стандартите на НАТО.
От май армията ще остане само с два годни изтребителя и тази седмица започват разговорите за ремонта. За целта България се обръща първо към Русия заради договора, който изтича през септември. Министърът потвърди, че ще търси по-изгодни условия другаде.
Ненчев заяви преди дни, че България ще се откаже от услугите на Русия за ремонта на МиГ-29 и ще се обърне към Полша.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети