Налагат 3-месечна забрана за износ на дървесина от 6 април

DenNews.bg
26.02.2015
размер на текста:

Решение за налагане на 3-месечна забрана за износ на необработен дървен материал взе днес парламентарната комисия по земеделие.
Три предложения, на Атака, ГЕРБ и Патриотичния фронт, бяха обединени е едно.
За срок от три месеца Народното събрание забранява изпращанията на необработен дървен материал, реши земеделската комисия. С това изречение и думата "изпращане" се цели преодоляване на забраната за движение на стоки и капитали в Европейския съюз.
Втора точка от приетото решение гласи, че парламентът задължава министъра на земеделието и храните на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал. Това задължение касае страните извън Европейския съюз.
Като точка трета от приетото от комисията решение е записано, че в тримесечния срок на забраните за износ и изпращане трябва да бъдат изработени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч. От ГЕРБ и БСП вече са готови със законодателни промени в тази посока, като по време на комисия представителите на двете партии постигнаха устна договорка двата законопроекта да бъдат внесени заедно в Народното събрание, за да се разглеждат заедно в комисии и пленарна зала.
Последна точка от решението гласи, че срокът влиза в сила от 6 април 2015 година, като това се налага тъй като има фирми с дългосрочни договори, които ще се нуждаят от известно време, обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ. Преди решението и записаните в него точки да влязат в сила те трябва да бъдат приети и в пленарна зала на Народното събрание. източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети