КЗК отхвърли жалбите срещу избора на изпълнител на проекта за пречиствателната в Джерман

DenNews.bg
25.02.2015
размер на текста:

Към приключване върви сагата с процедурата по избор на изпълнители за ремонт на пречиствателната станция за отпадни води в Джерман и изграждането на канализация за селата Бистрица и Самораново, както и два квартала на Дупница. Това обяви днес зам.-кметът Красимир Георгиев.
Припомняме, че проектът е на стойност около 35 млн. лева. "Преди дни излезе решението на Комисията за защита на конкуренцията, която не уважи жалбите на две от фирмите, участници в процедурата. На практика остана евентуалната последна инстанция - ВАС, така че ще имаме победител в скоро време”, обясни Георгиев и припомни, че не само Дупница, но и около 20 други общини са в с подобна ситуация- да бавят процедури, заради съдебни саги.
„Има две решения за финансиране, но нека да чуем окончателното решение и тогава ще коментираме как ще се процедира. Община Дупница е заявила решимостта си да реализира този много важен проект и ще намерим решение. Особено важен е той за селата Биситрица и Самораново, където след подмяната на канализационната и водопреносната мрежа е предвидено преасфалтиране и изграждане на нови тротоари. Това ще промени изцяло облика на тези две населени места. Да не забравяме, че пречиствателната станция е строена през 70-е години и спешно се нуждае от ремонт. Всички забележки и пропуски в проекта ги отстранихме още през 2012 година, така че отговаряме на абсолютно всички условия. Вярвам, че в следващите 2 години след приключване на съдебната сага, община Дупница ще започне реализацията на този проект”, коментира още Георгиев.
Той обясни още, че кметският екип е в очакване да разбере параметрите на

 

бюджета, който ще бъде одобрен за община Дупница от ОП "Региони в растеж".
 

„Коментирали сме, че 20 процента от тази сума ще бъде насочена за подобрения в селата. Разбира се, това ще стане след широка дискусия с жителите на населените места, за да посочат конкретните проблеми, защото местните хора са най-наясно. Що се касае до това, че сме нямали готовност за проекти, както се изказват някои, то явно не е наясно със случващото се. Готови сме с 8 проекта още за месец май тази година - изграждането на пешеходен мост зад Учителския институт, надлез в кв. „Каваклия”, зоните за отдих в жк „Бистрица” и жк „Елица”, възстановяване на Светофарното градче, ремонтите на филиалите на ЦДГ3 и Ясла 5, Младежки дом и т.н. Още тази година трябва да започнем и ремонтите в жк. „Велчова завера”. Специално за Младежки дом сградата ще претърпи пълна промяна в следващите две години и да бъде отново привлекателен обект. Подготвяме вече документите и по трансгранично сътрудничество, където сме се спрели на осигуряване финансиране за подпорни стени на места, където има опасност от преливане. Другият най-скорошен момент пак по трансгранично сътрудничество е за стадион "Бончук" - съблекални, зали, терен. Там сумата ще бъде около 500 000 лева. Кандидатстването е през месец май и след това в рамките на 2-3 месеца ще бъдат готови резултатите”, каза още зам.-кметът.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети