Ген. Тонев си тръгва от парламента

DenNews.bg
24.02.2015
размер на текста:

Ген. Стоян Тонев, дългогодишен шеф на ВМА, е подал оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание и като депутат.
Оставката си ген. Тонев е подал след разговор с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов днес, а повод са разрития, че по време на управлението му на ВМА е нанесена щета от 10 милиона лева в полза на частна фирма.
В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Тонев заявява: "Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки".
"В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми", посочва още той в мотивите си за оставката.
Следващият председател на здравната комисия в парламента ще е или бившият здравен министър Десислава Атанасова, или Даниела Дариткова.
Преди дни в доклад на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбрана беше разкрито, че само в една от клиниките на ВМА са били генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на частна фирма.
Всичко стартира преди 11 години, когато между ВМА и частната фирма "Дерма Прим" се сключва договор за медицински услуги. По това време началник на болницата е о.р. генерал Стоян Тонев. Вместо приходи за болницата, партньорството с частната фирма носи само загуби. Скандалното в случая е, че началникът на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина е собственик на 84% от "Дерма Прим".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети