Крадци нападнаха къщите на евакуирани заради наводнение

DenNews.bg
02.02.2015
размер на текста:

Крадци са нападнали домовете на евакуираните жители във варненското село Бозвелийско, съобщава Дарик.
В района вече са изпратени екипи на полицията и жандармерията, които да охраняват къщите, каза областният управител на Варна Стоян Пасев. По думите му обстановката в региона вече се нормализира, но остава сила бедственото положение в общините Дългопол, Аврен, Провадия и Аксаково.
Снощи язовир „Камчия“ е преливал с 250 куб. м в секунда и днес около 12 ч. се очаква приливната вълна да стигне до язовир „Цонево“. Това може да наложи разрушаването на още една дига, след като вече беше взривена дигата край село Сава, за да се отклонят водите към по-ниските терени.
Къщи в Дългопол и Синдел са наводнени, като в Синдел водата е заляла бензиностанция. Местното училище също е пострадало от пороите.

На няколко места в страната е обявено бедствено положение заради валежите, но обстановката постепенно се нормализира.
Вчера проливните дъждове и ураганният вятър причиниха много щети. Пет жертви взе лошото време.
"Около 10 млн. лв. са щетите по пътната инфраструктура само от вчерашния порой", заяви шефът на пътната агенция Лазар Лазаров пред Нова телевизия.
"Вероятно ще има изпускане на язовири днес", заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР.
В община Тополовград от снощи е обявено бедствено положение.
Водите на река Тунджа са излезли от коритото й и са залели дворове и долните етажи на къщи.
През нощта река Синаповска е засегнала мост до село Устрем. Също засегнати в община Тополовград са селата Синапово, Чукарево и Княжево, предаде БНР.
След падналите валежи от близо 60 литра на кв. метър вчера, река Харманлийска задържа и тази сутрин критичното си ниво от 5,20 метра.
В Харманли са наводнени приземни етажи в квартал "Тракия".
От областната администрация казаха, че няма бедстващи хора в района.
Остава в сила бедственото положение в Смолянска област. В ниските части вали слаб дъжд, а по високите места - над 1200 метра - сняг.
През цялата нощ специализирани екипи дежуриха на критичните места покрай реките в региона.
Затворен за движение е пътят Девин-Михалково-Кричим заради свличане на две места на голямо количество земна маса и дървета
Екип от водолази на пожарната днес започва издирване на телата в язовир "Цанков камък" на удавилото се семейство след падане в реката в Девин.
Според директора на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян Красимир Шотаров нощта е преминала спокойно.
По думите му основният проблем е, че на много места има паднали камъни и свлачища.
В сила остава бедственото положение в няколко общини във Варненска област. Обстановката в пострадалите от наводнението общини Аврен, Аксаково, Дългопол и четири села в община Провадия, се нормализира.
15 души, които снощи бяха евакуирани от къщи край реката в село Дъбравене, община Аврен, са още в училището, но и там е спаднало нивото на водата.
Нивото на река Камчия е понижено с 15-20 сантиметра, съобщиха от община Дългопол, където първи обявиха бедствено положение. В село Бозвелийско, община Провадия, което беше откъснато от света от наводнението, водата също се оттича.
Няма бедстващи хора никъде, съобщиха от Кризисния щаб в Областната администрация.
В Добричко обстановката бавно се нормализира. В 9 села остава в сила бественото положение. 7 семейства бяха евакуирани.
От бедствието отново са засегнати 24-та детска градина и Диагностично консултативен център-2, които бяха наводнени през юни миналата година.
Три помпени станции остават извън строя. Село Батово е без ток. Има затворени пътища, залети ниви, частни дворове, избени помещения, приземни етажи.
Валежите в района спряха и нивото на река Добричка бавно спада.
Обстановката в община Бургас се успокоява, но засега остава в сила частичното бедствено положение за кварталите Долно Езерово и Лозово.
Няма данни за бедстващи хора в областта. Без ток все още са няколко села в Бургаска област. Единични случаи без ток има в почти всички квартали на областния град.
Пътят Айтос - Провадия все още е затворен за движение, по други направления има отсечки с ограничения.
От днес комисия започва на щетите, нанесени от вятъра и дъжда в община Бургас.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети