Местата в университетите с 11 000 повече от зрелостниците

DenNews.bg
19.02.2015
размер на текста:

С около 11 000 повече места от завършващите тази година зрелостници ще има в родните университети, ако приемът на първокурсници се запази в рамките на миналогодишните 70 000 места. Тази година от гимназиите ще излязат 58 747 младежи.
"Все още е твърде рано да се каже какъв ще е приемът. Все още се събират заявки от висшите училища и работодателите, в края на април предложението ще бъде внесено в Министерския съвет", казва пред вестник "24 часа" доц. д-р Мария Фъртунова, шеф на дирекцията за висше образование в образователното министерство.
По думите й някои вузове ще свиват местата, а потенциални кандидат-студенти са не само току-що завършилите, също неприети от минали години и такива, които искат да надградят образованието си.
Общият брой на студентите в България е 251 468 - в редовна, задочна и дистанционна форма в държавните и частните вузове.
Всяка година между 10 и 15% от завършилите се насочват към образование в чужбина, съобщават от консултантската фирма "Интеграл". Най-много български студенти се обучават във Великобритания и Германия. Следват Холандия и Франция. Имало интерес и към САЩ. Италия и Испания са по-слабо застъпени поради по-малкото специалности на английски език.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети