Отнемат от щастието на кокошките в Дупнишко заради мерки срещу птичи грип

DenNews.bg
19.02.2015
размер на текста:

Част от правата на щастливите кокошки, а именно свободните разходки, са отнети заради мерки срещу опасността от възникване и разпространение на птичи грип. Това стана ясно на заседание на Общинската епизодична комисия в Дупница. Доклад за мерките, които трябва да бъдат предприети, във връзка с констатираното огнище на Инфлуенца А по птиците в животновъден обект в село Константиново, област Бургас, направи главния инспектор към ОДБХ д-р Георги Тимчев.
Към момента няма регистрирани случаи на птичи грип на територията на Кюстендилска област, но вече са в действие предписания към собствениците на пернати.
Клинично прегледани са птицефермите в Самораново, Яхиново и Дупница, като са проверени за биосигорността им. На собствениците им са дадени предписания за недопускане на Инфлуенца от щам Н5N1 и до днешна дата.
Всекидневно се прави проверка на язовир Дяково и не са констатирани умрели и болни диви птици и новодошли такива. Последният сигнал е бил от 17 февруари за 12 умрели домашни кокошки на собственик в Дяково. След предприетите действия и изследвания е установено, че причината е остро хранително отравяне от развалено жито и не се касае за птичи грип. Направени са още десетки проверки на т.нар. „задни дворове“.
С оглед недопускането появата и евентуално разпространение на Инфлунца А се налагат следните мерки на територията на община Дупница: забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на птици, забранява се достъпа на външни лица и любителски риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. Собствениците на птицевъдни обекти и „задни дворове“ не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете, да не допускат отглеждането на домашни патици и гъски с други домашни птици. При всяко отклонение в здравословното състояние на птиците да уведомят незабавно кмета на населеното място или ветеринарен лекар.
Общинска дирекция по горите-Дупница и ръководителите на ловно-рибарските сдружения ще организират засилено претърсване за откриване на трупове на прелетни, диви и водоплаващи птици, като при наличието на такива да сигнализират веднага.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети