20 българи са мобилизирани в Украйна

DenNews.bg
16.02.2015
размер на текста:

Само 20 от 200 000 българи в Украйна са получили призовки при последната мобилизационна вълна. Това увери външният министър на Украйна Павло Климкин, който се срещна в София с българския си колега Даниел Митов.
Климкин подчерта, че Украйна усеща голяма подкрепа за европейската си интеграция от България. „Ние по никакъв начин няма да отстъпим от спазването на украинското законодателство", категоричен бе украинският министър на външните работи.
Той определи като спекулативни твърденията за непропорционална мобилизация. Министър Климкин подчерта, че всичко, което се случва в Украйна - борбата за независимост и свобода, за европейските ценности и принципи, никога не се е случвала и няма да се случва по национален признак. „Ние сме единни в нашата борба за единна, демократична и европейска Украйна", посочи той.
Външният министър на Украйна изрично уточни, че информацията за непропорционална мобилизация е спекулативна, поради което той отговаря с фактите и цифрите, които обяви пред българския си колега.
Въоръжените сили на Украйна спазват напълно режима за прекратяване на огъня, но като „отговор държавата получила 112 обстрела от страна на терористите на Донецк и Луганск”, обяви Климкин и допълни, че ситуацията е извънредно напрегната.
Той увери, че Украйна напълно е отдадена на изпълнението на минските договорености, за да може мирът най-накрая да настъпи и тези хора поне да получат медикаменти и продукти, от които се нуждаят.
Ние предоставяме на Донецк и Луганск възможност да изберат своите представители, които ще имат отговорност за възстановяване на законността там. Даваме възможност да вървят напред, не да вървят назад, посочи още Климкин.
Източник: news.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети