Египет отвърна с бомби за смъртта на 21 християни

DenNews.bg
16.02.2015
размер на текста:

Египет удари по въздух бази на терористичната групировка „Ислямска държава” в Либия в отговор на масовата екзекуция на египетски копти. На видео, разпространено от джихадистите се вижда обезглавяването на 21 християни.
Командирът на либийските въздушни сили съобщи, че 40-50 терористи са убити при въздушните нападения.
Президентът Абдел Фатах Сиси обеща да отмъсти за масовото убийство от неделя вечерта, обявявайки, че страната запазва правото да реагира по начин, който смята за най-добър.
Предполага се, че екзекутираните заложници са били отвлечени в началото на януари край Триполи.
В изявление, направено по държавната радио, говорител на генералното командване на въоръжените сили заяви, че военни самолети са бомбардирали тренировъчни лагери и оръжейни скривалища в Либия, преди да се върнат обратно в Египет.
Той допълни, че атаките са, "за да отмъстят на кръвопролитията и да потърсят възмездие от убийците". "Нека всички - близо и далеч, да знаят, че египтяните имат щит, който ги защитава", категоричен беше говорителят.
Сегашната реакция на Египет повтаря тази на Йордания, която също отговори с масирани въздушни атаки в отгвор на смъртта на пилота Муас ал Касасбех, който бе изгорен жив след месеци в плен. Кралят на ордания лично взе участие в операцията "Мъченикът Муас".
Видеото, което показва масовото обезглавяване на египетски копти, предизвика световно недоволство, след като беше публикувано вчера.
Британският външен министър Филип Хамънд заяви: "Тези варварски действия засилват решимостта ни да работим с нашите партньори, за да се противопоставим на разширяването на терористичната заплаха в Либия и региона”.
САЩ описаха деянието като "жалко" и "страхливо". Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че варварската екстремистката група "не познава граници" и добави, че убийствата са подчертали необходимостта от политическо решение на конфликта в Либия.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети