Огънят в Украйна спира в 00 часа на 15 февруари

DenNews.bg
12.02.2015
размер на текста:

Спиране огъня точно в 00 часа киевско време на 15 февруари договориха лидерите на Русия, Франция, Украйна и Германия след продължили над 16 часа преговори в Минск.
"Разбрахме се, според мен, за много неща. Първо, разбрахме се за спиране на огъня от нула часа на 15 февруари", каза руският лидер. Втората позиция, извънредно важна според президента на Русия, е изтегляне на тежките въоръжения "от сегашната разделителна линия за украинските войски и от линията, определена на 19 септември миналата година в Минските споразумения - за опълчението от Донбас".
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията.
"Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.
Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция поеха ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се посочва в съвместна декларация на четиримата лидери, разпространена от Кремъл, и цитирана от Ройтерс. Те се споразумяха да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения, се посочва в документа.
След днешните преговори в Минск са подписани два документа, съобщи още Владимир Путин. "Минската контактна група току-що подписа документ, наречен комплекс от мерки за прилагане на минските договорености, нещо от този род", каза Путин, затруднил се според агенцията да посочи точното наименование на документа.
По думите му, "вторият документ е без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес".
Първият документ се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения", уточнява ТАСС. Той съдържа 13 точки, първата от които гласи: "Незабавно и всеобхватно спиране на огъня в някои райони от Донецка и Луганска области на Украйна, което строго да се изпълнява от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари 2015 година".
Контактната група, в която участват украински и руски специални пратеници и представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, подписа с бунтовниците сепаратисти пътна карта за постигане на мир, съобщи Франс прес.
"Контактната група подписа документа, който изготвихме", заяви украинският президент Петро Порошенко.
Днешното споразумение от Минск съдържа клауза, "гарантираща освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа "всички срещу всички", се посочва в подписания документ, цитиран от ТАСС.
В комплекса от мерки се предвижда още "изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаване на всички незаконни групировки".
Източник: mediapool.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети