Решението за поскъпването на винетките е взето, който е против да не ползва пътищата

DenNews.bg
09.12.2015
размер на текста:

 Регионалният министър Лиляна Павлова не смята, че протестите срещу ръста на цените на винетките са масови и подчерта, че решението за поскъпването няма да бъде променено.
Павлова раздели протестиращите на две групи - "Хора, които справедливо, нормално е да протестират, всяко едно повишение на цена има несъгласие към него, така че приемам тяхното мнение и позиция. Има и такива, които са си регулярно протестиращи по всякаква тема".
Все пак Павлова каза, че всеки има право на протест, но подчерта, че решението за поскъпването е взето.
"Това не е данък, това не е задължение, това е по желание – който желае, може да си закупи от новите стикери, който не желае, може да не си закупи, да не ползва пътищата, това е правото на всеки. Това не е задължителен данък, това не е задължителна такса, тя е доброволна", коментира министърът.
Павлова каза още, че изчисленията показват, че възможността задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да се сключва по електронен път, ще доведе до компенсация на разликата в цените. Тя даде пример с поскъпването на годишната винетка, което е с 30 лева – от 67 на 97 лв.
Разделена по месеци, струва 8 лв. на месец. Оскъпяването не е чак толкова голямо спрямо намалението на стойността на "Гражданската отговорност", изчисли Павлова.
Вчера депутатите от икономическата комисия в НС приеха застраховката да може да се сключва онлайн без електронен подпис. Вероятно още тази седмица промените в Кодекса за застраховането ще бъдат гласувани и в пленарната зала.
Разпространението на новите винетни стикери се очаква да започне на 15 декември, а в понеделник те ще бъдат представени на пресконференция. Годишната винетка от 2015 година важи до края на януари 2016 година. Източник: dnes.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети