Ще има нови избори за Общински съвет в Дупница

DenNews.bg
07.12.2015
размер на текста:

 Нови избори за общински съветници трябва да се проведат в Дупница, след като днес Административен съд - Кюстендил излезе с решение за касиране на вота.
Резултатите бяха оспорени от независимия кандидат за общински съветник Иван Танев, който не взе мандат в ОбС само заради два гласа по-малко. При повторното броене на бюлетините от 14 СИК обаче се оказа, че за него не са преброени цели 10 действителни бюлетини.
Към жалбата на Танев бяха присъединени и жалбите на Станислав Павлов, областен председател на БСП за област Кюстендил и кандидат за общински съветник, Мария Чочова, кандидат за общински съветник от БСП, Георги Георгиев, кандидат за общински съветник от ОДБ-Съюз на десните сили, партия БДЦ, коалиция Народен съюз и АБВ.

 

Решението на съдия Иван Демиревски подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен срок.

 

Досегашната съдебна практика води до извода, че нови избори в община Дупница ще има, тъй като най-вероятно ВАС ще потвърди решението на Административен съд-Кюстендил.

 

Ето двете възможности пред Дупница:

 

Ако никой не оспори решението на АС-Кюстендил пред ВАС в следващите седем дни, моментално се преминава към прекратяване на правомощията на новоизбрания Общински съвет и той няма да може да проведе планираната за 18 декември сесия. Функциите си отново ще поеме Общински съвет от предходния мандат с председател Станислав Павлов от БСП.
Ако решението бъде обжалвано новият местен парламент ще може да продължи да работи до обявяването на окончателното решение на ВАС, което пък най-вероятно (ако има обжалване) ще стане към края на месец януари.

След обявяването на окончателно съдебно решение и прекратяване правомощията на новоизбрания Общински съвет Централната избирателна комисия има 14 дни, в които решението да бъде изпратено на президента Росен Плевнелиев. Той от своя страна има 2-месечен срок, в който да излезе с указ за насрочване на нови избори за общински съветници.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети