Тръгна дело за собствеността на храм-паметника „Св. Ал. Невски”

DenNews.bg
07.12.2015
размер на текста:

 Върховният административен съд (ВАС) уважи жалбата, с която се оспорва собствеността върху храм-паметника „Св. Александър Невски”. Тя е внесена от Веселин Станков, представител на дружеството „Будители”. След изслушване на страните днес, съдът обяви, че ще вземе решение на закрито заседание в рамките на месец.
Нотариалният акт за „Св. Александър Невски” беше дарен на Българската православна църква (БПЦ) от Георги Близнашки, когато той беше служебен премиер.
В знак на протест срещу това дело днес от 9 ч. камбаните на всички храмове в София започнаха да бият тревожно.
Още в 8.30 ч. пък пред сградата на съда се бяха събрали вярващи и висши духовници, сред които и патриарх Неофит. Беше отслужен и молебен.
„Тук сме, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерският съвет беше решил вече” каза българският патриарх.
Епископ Тихон, който е в църковното настоятелство на „Св. Александър Невски”, коментира пред bTV, че камбанният звън на храмовете не е натиск върху съда. Какъв ВАС имаме, ако се поддава на такъв натиск, попита духовникът.
От "Будители" настояват храмът да остане държавна собственост, а да се ползва от църквата-така, както е било през последните 90 г.
Утре пък Светият синод ще връчи църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" на служебния премиер Георги Близнашки. Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети