ТЕЦ „Бобов дол” отнесе глоба от 80 000 лв. за неизпълнение на комплексното разрешително

DenNews.bg
04.12.2015
размер на текста:

 Глоба от 80 000 лв. трябва да плати ТЕЦ „Бобов дол”, след като Районен съд-Дупница потвърди наказателно постановление на директора на РИОСВ-Перник от 20 април тази година.
Наказателното постановление е издадено за констатирано при проверка неизпълнение на издаденото от екоминистерството комплексно разрешително на централата.
На 22 октомври миналата година експерти на РИОСВ-Перник извършили проверка на работещите мощности на двата блока, при която било установено, че от 18.10.2014 г. до датата на проверката-22.10.2014г., котлите са използвани паралелно. Това представлява нарушение на комплексното разрешително, а именно че ТЕЦ Бобов дол може да експлоатира ЕК №1 при възникване на аварийна ситуация, свързана с напълно изключване на ЕК № 2 или при спиране на ЕК № 2 за планов ремонт.
През октомври миналата година с „да” от министъра на икономиката и енергетиката на централата е било разрешено тестова работа едновременно на двата блока с една сероочистваща инсталация, тази на блок 2, но договореният срок за това изтекъл на 17 октомври 2014 г.
Нарушението е установено от експерти от РИОСВ при справка по оперативния дневник на дежурния инженер на централата.
Съдът отхвърли жалбата на изпълнителния директор на теца Емил Христов срещу наказателното постановление като неоснователна.
Предвидената в закона имуществена санкция за нарушението, извършено от централата, е в размер от 10 000 лева до 500 000 лева, а съдът счете, че определеният размер на наложеното наказание на ТЕЦ „Бобов дол”-80 000 лв. е правилен и обоснован, с оглед тежестта на извършеното административно нарушение, което бе преценено от магистратите за сериозно. В решението на Районен съд-Дупница е записано още, че централата нееднократно е извършвала същото нарушение, за което е била санкционирана многократно.
Решението на Дупнишкия съд подлежи на обжалване пред Административен съд-Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети