За Павлова винетките и пътищата са философската дилема за кокошката и яйцето

DenNews.bg
04.12.2015
размер на текста:

 Казусът с по-добрите пътища и по-скъпите винетки е като този с яйцето и кокошката – или събираме по-високи такси и поддържаме пътната мрежа, или не. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Тя увери, че се работи по въпроса за въвеждането на смесена система за таксуване на шофьорите. В нея водачите на превозни средства с тегло до 3,5 тона ще плащат винетки, а на тежкотоварните – тол такси.

„България няма да поставя бариери по пътищата. Ще следим с джипиес система движението по пътищата и ще бъде въведена електронна винетка”, обясни Павлова. По думите й през 2016 г. трябва да се проведе процедурата за обществените поръчки и ако тя премине успешно, от 2017 г. ще бъде въведена електронна винетка. Тя ще е за всички пътища в страната. „Не е толкова просто, не е да сложим пет бариери и след това да ви събираме такси. Вие си представяте пет бариери на петте магистрали. А ние имаме 20 хил. км пътища. Затова трябва цялата държава, всички пътища да бъдат опасани с рамки и камери и трябва да бъдат направени тези устройства, за да може да се плаща, а винетката да стане електронна. Така системата ще е по-справедлива.” Каза регионалният министър. Тя подчерта, че електронните винетки ще са за време, а не за изминато разстояние. Ако плащате за изминато разстояние, ще бъде много по-скъпо, заяви Павлова. За протестите срещу поскъпването на винетките министърът заяви, че „винаги има хора, които искрено протестират, има такива – дежурно протестиращи. И пак да кажем 8 лв. на месец е таксата, която ще се плаща за пътища”, добави тя. С европейски пари строим пътища с нашия бюджет и такси – поддържаме пътища, отново повтори Павлова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети