Изборът на Крум Маринов за кмет на Бобошево е законен, реши съдът

Загубилият Стефан Тачев ще трябва да брои на градоначалника и 150 лева за адвокат

dennews.bg
23.12.2015
размер на текста:

 Изборът за кмет на Бобошево е законен. Това реши Административния съд в Кюстендил, след като разгледа жалбата на опонента на спечелилия балотажа Крум Маринов- Стефан Тачев. Като основание за оспорване на местния вот Тачев бе посочил регистрирането на гласоподаватели в села, където няма жители. Като пример той посочи безлюдното село Циклово, което 6 месеца преди изборите се сдобило с 28 новодомци. Пример в жалбата си до съда Тачев даде и със село Блажиево, където били дописани още 44 жители, пак 6 месеца преди изборите. Друг мотив да обжалва изборите за кмет Тачев бе посочил и налагането на корпоративен вот чрез възлагане на обществени поръчки на фирми на определен кръг от хора. Според Тачев работници и работодатели са били принуждавани да се регистрират в община Бобошево и по този начин да гласуват за Маринов. Тачев бе посочил в жалбата си и опити за изнудване от кметове и наместници на хора със заплахи, че ако не гласуват за Маринов, няма да получават административни услуги в общината.
За това, че е имало регистрации по селата, потвърдиха и свидетели. Само в село Блажиево и почти безлюдното село Каменик за 2014 и 2015-а година има регистрирани 103-има гласоподаватели, подали заявления като притежатели на имоти.
Дописвани в списъците има в някои от секциите, а броят на действителните и недействителните бюлетини според съда е несъществен и не би могъл да повлияе на вота, при който за Тачев гласуваха 965 жители на Бобошево, а за Крум Маринов- 996.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети