САЩ изпраща спецчасти срещу Ислямска държава

DenNews.bg
02.12.2015
размер на текста:

 Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че ще бъдат изпратени допълнителни специални части в Ирак, чиято цел е да окажат по-голям натиск срещу "Ислямска държава" в региона.
Пред Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите aамериканският министър на отбраната заяви, че към десетките хиляди американски военни в Близкия Изток ще се присъединят още, но не уточни колко, предаде БНР.
Официални лица, цитирани от телевизия Ен Би Си, са казали, че става дума за между 100 и 150 специално обучени бойци, които ще са базирани постоянно в Ирак и ще извършват сухопътни акции срещу "Ислямска държава" както в Ирак, така и в Сирия.
По-рано САЩ изпратиха 50 военни в Североизточна Сирия, като те нямат за задача да извършват наземни акции.
За момента не се знае кога ще бъдат изпратени допълнителните части. Анализатори коментират, че подобен ход би отворил вратата за американски сухопътни операции в Ирак и Сирия, но официален Вашингтон към момента не е склонен да предприема стъпки в тази посока.
"Тези специални сили ще могат с времето да извършват атаки, да освобождават заложници, да събират разузнавателна информация и да пленяват лидери на ИД", каза Картър на изслушването в комисията. Той отбеляза, че САЩ са готови да подсилят специалните си части в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Разузнаването ни прави всичко възможно да получи достоверни сведения (за ИДИЛ), но не бива тези оценки да се смятат за идеални", посочи министърът на отбраната на САЩ.
Турция трябва да направи повече за контролиране на границата си със Сирия, заяви още Картър.
Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че страната му не се нуждае от чуждестранни сухопътни войски.
"Иракското правителство подчертава, че всяка военна операция или разполагане на каквито и да било чуждестранни сили, били те специални или не, където и да било в Ирак не може да стане без неговото одобрение и съгласуване и при пълно зачитане на суверенитета на Ирак", посочи в изявление Абади. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети