Бусът, създал паника на летище София, е на двама с рисков профил

DenNews.bg
02.12.2015
размер на текста:

Снимка: bTV

 Микробусът, създал паника вчера на паркинга на Терминал 1 на летище София е на двама граждани на бивша съветска република, които вече не се намират в България. Това обясни главният секретар на МВР, комисар Георги Костов.
"Не са граждани на Европейския съюз. Става дума за хора от бивша съветска република", каза той пред Нова тв.
В момента те не са на българска територия и не могат да бъдат разпитани. Влезли са от Турция преди три дни, били са ден и половина в Бургас и после са дошли в София.
"До момента те не са открити за разпит, не е ясно къде се намират. Единият е излетял за страна от ЕС, другият - към страна извън ЕС, бивша съветска република", посочи Костов.
По думите му мъжете са с рисков профил, определен веднага след атентатите от 13 ноември в Париж.
"Категорично няма открито взривно устройство в микробуса. В него има голямо количество багаж, купуван явно с цел търговия и един денк с парфюми, електроуреди за употреба в дома. Възможно е в някои от тези вещи да има вещества, които могат да заблудят служебното куче", смята главсекът на МВР.
"В рамките на мерките, които сме предприели, периодично в тези зони на критична инфраструктура минават патрули на гранична полиция със служебни кучета, обучени да реагират на взривно вещество. Кучето на един такъв патрул е реагирало специфично на наличие на взривно вещество. Впоследствие въпросният микробус е проверен и с мобилно техническо средство, което също е показало взривно вещество. Подаден е сигнал към колегите от специализирания отрият за борба с тероризма (СОБТ) и те пристигат на място. Друго служебно куче реагира също на взривно вещество. Следва проверка с по-съвременен уред, който също открива наличие на взривно вещество и тогава се пристъпва към обезвреждане на микробуса", уточни комисар Костов във връзка с предприетите от спецслужбите действия.
"Дали в някои от тези множество козметични продукти има вещества, които са сходни и биха могли да заблудят служебното животно и уреда, е въпрос на доказване от експертизата", каза той и добави, че към настоящия момент не може да се изключи възможността някои от тези предмети да е бил в досег с взривно вещество.

Спецотрядът, който търси бомба в бус вчера на Летище София, си свърши работата „по каноните". Това коментира експертът по национална сигурност и антитероризъм полк. Иван Бояджиев пред bTV.
„Може да се окаже, че този бус е пренасял взривни вещества и затова така са реагирали кучето и апаратурата", коментира Бояджиев. Той посочи, че българската система, която е дала сигнал на униформените, е с 99-процентова точност. Полковникът допълни, че обстоятелствата около возилото и неговия отпътувал шофьор са странни, а е имало и информации, че петима души са слезли от микробуса и са „потънали в София".
Иван Бояджиев запита защо никой от ръководството на МВР не е дошъл на летището, при положение, че „такова мероприятие не се провежда без разрешение от вътрешния министър и главния секретар".
Той разкритикува и действията на един от служителите (който не е бил сапьор), който към края на операцията говорел по мобилния си телефон близо до буса. По думите му това е изключително опасно, защото може да активира евентуална скрита бомба.
Полковникът подчерта, че и обикновените хора трябва да внимават за подозрителни предмети, да не ги ритат и да не ги местят.
Експертът отбеляза, че е възможно това далеч да не е единственият подобен случай в последно време, но информацията да не достига до гражданите с цел да не се всява паника.
„Струва ми се, че кучетата не са сгрешили. Те са обучавани да установяват наличие на взривно вещество и боеприпаси”, коментира и Димо Гяуров, бивш шеф на разузнаването. "За мен е несъмнено, че това е или взривно вещество, или боеприпаси, или оръжие, или предмет, който е бил в досег с такива", каза той. Гяуров допусна, че в микробуса може да е било превозвано и законно притежавано средство, което дава индикация за взривно вещество.
Според него тези двама души, които са пристигнали с въпросния бус, трябва да бъдат разпитани и да дадат ясни отговори.
"Има некадърност в цялата работа, липсва достатъчно добра организация. Въпросът е чия е вината. Според мен тя е на летищните власти. Всъщност никой не е допуснал какво ще се случи с полетите и пътниците", изтъкна той пред Нова тв.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети