„Документ от дядо” спря продажбата на 12 общински имота в Яхиново

DenNews.bg
18.12.2015
размер на текста:

 Продажбата на 12 общински имота в село Яхиново бяха отложени за след месец, след като кметът Методи Чимев оттегли докладните си за стартиране на процедура за продажба, които трябваше да бъдат гласувани на днешната сесия на Общински съвет-Дупница.
Решението на градоначалника идва след среща събрание в Яхинов, а мотивът – появил се жител от селото, който предявил претенции на собственик с „документ от дядо”.
„Документът не е миродавен, а собствеността е категорично общинска. По човешки обаче аз реших да дам възможност на господина да предприеме нещо, ако желае”, обясни Чимев, след като ходът му за оттегляне на докладните бе коментиран от „защо се огъва” до „точно така трябва да се действа” от страна на съветниците.
Одобрение за решението за оттегляне на докладните, разбира се, дойде от групата на левите.
„Поздравявам кмета, че е провел такава среща. Така трябва да се прави при всяка продажба на земя и имоти в селата – да се чуе мнението на местните хора. Даже апелирам това да се превърне в практика и да бъде задължителна стъпка преди продажба”, коментира лидерът на БСП-Дупница Станислав Павлов. След това изказване от БСП гласуваха против продажбата на други общински имоти в Червен брег и Крайници, тъй като срещи с местните не са проведени.
„Според мен кметът се е огъна и неправилно оттегли докладните. Щом е категорично ясно, че собствеността на имотите в Яхиново е общинска, въобще не трябваше продажбата да се отлага. Да не се извиняваме с местните общности при спирането на продажби! Тогава да натоварим местните общности с нови данъци, че да се пълнят дупките от липсващи продажби в бюджета”, беше мнението на Костадин Костадинов от Обединен демократичен блок, който е и председател на Икономическа комисия към ОбС.
Всъщност феноменът „документ от дядо” се среща във всяка град и село. Наследници на някогашни собственици претендират за собственост на земя без обаче да са започнали и преминали по законовите процедури за възстановяване на собствеността. Многократно сроковете за това бяха удължавани в годините от законодателя, но все още има хора, които защитават собствеността си само по спомени-при липса на заявен по закон интерес земите им са вече с държавен и общински статут. Все пак е възможно при вече продадена или отдадена под наем или аренда такава земя, претендиращият, но и вече доказал собствеността си наследник, да бъде обезщетен с парцел общинска земя.
Темата за спрените днес продажби отвори и дебата за връщане на поне част от получените средства от продажбата в селата.
„Имаме намерение 30% от средствата да се връщат в селата. Това според мен е много по-разумно от предложението, което бе разглеждано преди година в ОбС, а именно средствата за инфраструктура по селата да бъдат на база брой на населението. Това предложение на практика значеше в малките села да се връща сума от порядъка на 100 лв. А какво може да се направи със 100 лв.? Нищо. Затова мисля, че 30% от продажбата да се връща към селата за инфраструктура и облагородяване е много по-добра”, коментира още кметът Методи Чимев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети