Исторически избори в Саудитска Арабия: 20 жени влизат във властта

DenNews.bg
14.12.2015
размер на текста:

 Исторически избори в Саудитска Арабия дадоха участие на 20 жени в местните органи на властта. За първи път в историята на кралството жените получиха избирателни права, те можеха да участват като кандидати и гласоподаватели.
Близо 7000 кандидати, от които 979 жени, участваха в надпреварата за места в общинските съвети, които са единствените органи на властта, избирани от гражданите. На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже.
Избраните кандидатки представляват едва 1 процент от почти 2100-те места, определени за заемане чрез гласуване, но дори ограниченият успех се смята за напредък за жените, които преди това бяха напълно изключени от изборите.
Въпреки че няма квоти за общински съветнички, още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо представителство на жените.
Животът на жените в Саудитска Арабия е подложен на доста ограничения.
САЩ приветстваха изборите в Саудитска Арабия, на които за първи път можеха да участват жени както като кандидати, така и като гласоподаватели.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети