Общи полицейски патрули от ЕС могат да охраняват границата ни

DenNews.bg
11.12.2015
размер на текста:

 Общи патрули на полицаи от всички европейски държави ще охраняват външните граници на ЕС. При желание на дадена страна, гранични части на друга държава да бъдат прехвърлени на място, съобщи евродепутатът от групата на социалистите Илияна Йотова. Това е един от четирите варианта, които ще се предложат още във вторник от Европейската комисия.
Първият и най-лек вариант предвижда европейската гранична агенция „Фронтекс“ да се превърне от координиращ орган в команден, с повече експерти на място, докато най-крайният е създаване на постоянни общи патрули от граничните полицаи на всички държави. Този вариант обаче не може да бъде въведен без промяна в Лисабонския договор и едва ли ще се стигне до него, смята Йотова.
Тя подчерта, че този пакет от мерки е изключително важен, защото касае външните граници, а не засилваното на шенгенските. Това е по-добрият вариант, защото при другия България щеше да попадне в една тъмна, сива зона, категорична е Йотова, пише „Монитор“. Според нея до средата на следващата година ще са готови и промените в Дъблинското споразумение. Тя съобщи още, че документът за създаване на Регистър на резервационните данни ще бъде гласуван в началото на 2016-а.
„Остана засега задържането на информация за полета, имената, резервацията и други лични данни за шест месеца. След този срок те отиват в една база, която може да се ползва при сигнали на служите за сигурност за още четири години и половина, общо стават пет години“, разясни Йотова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети