Посланикът на Франция: До вчера виждахме воля за съдебна реформа, днес има съмнения

DenNews.bg
10.12.2015
размер на текста:

 "До вчера виждахме воля в правителството за провеждането на съдебна реформа, виждахме един човек, който иска да проведе реформи. Сега има съмнения ..., но ще видим, ще има нов министър". Това заяви посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан в интервю за Нова телевизия по повод бламираната от ГЕРБ съдебна реформа и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов.
Кабан заяви, че във Франция има притеснения за хода на реформата и това е станало ясно при скорошното му посещение в Париж. "В Париж са притеснени, една година очакваме реформи. Очакваме съдиите и прокурорите да са независими, когато решават", посочи той. Френският посланик, който повдигна въпроса за "гнилите ябълки" в българската съдебна система и изразът стана нарицателно за зависимостите в нея поиска да се проведе разследване на изтеклите разговори между вече бившите съдии от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова и Владимира Янева.
"Тя (Ченалова) е един пример, тя беше един инструмент, един съдия, който сигурно е бил в тази схема на корупция в съдебната система. Тази бивша съдийка каза много интересни неща - че бившата председателка на СГС Владимира Янева е била под натиск от много хора, както и че г-жа Янева й е казала как да решава едно или друго дело. Сякаш съдиите не са независими хора. Трябва да се разследва как работи съдебната система, това е интересно и на мен, и на моите колеги в ЕС", заяви дьо Кабан.
“Европейският съюз е отворено пространство, което значи че трябва да има доверие между нас и правилата да се прилагат във всяка страна. Например - че продуктите, които са произведени в България и пътуват до Франция без такси и контрол, трябва да са годни. Същото важи и за съдебната система", посочи още френският посланик.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети