Гърция започва преговори с кредиторите за 1 млрд. евро

DenNews.bg
10.12.2015
размер на текста:

 Гръцкото правителство и международните кредитори започват в Атина нови преговори. Днес представителите на кредиторите ще се срещнат с министъра на труда Йоргос Катрунгалос, за да бъде обсъдена реформата в пенсионната система, пише БТА.
Преговорите ще продължат до неделя и засягат втория пакет мерки, които Атина трябва да въведе, за да получи следващия транш в размер на 1 млрд. евро. Сред обсъжданите въпроси са приватизацията на оператора на електропреносната мрежа (ADMIE), проблемът с лошите кредити и новата система за заплати в държавния сектор.
Междувременно премиерът Алексис Ципрас и германският финансов министър Волфганг Шойбле размениха остри реплики по повод спасителната програма.
В интервю пред държавната телевизия, цитирано от в. "Катимерини", Ципрас заяви, че Международният валутен фонд може да се оттегли от третия спасителен план. "Фондът трябва да реши дали иска компромис, дали ще остане част от програмата", каза той. "Ако не иска, трябва да излезе публично и да го обяви."
Шойбле коментира, че не е в интерес на Атина да оспорва участието на МВФ. "Струва ми се, че с г-н Ципрас обсъждахме това обстойно през юли и август", добави той. "Струва ми се също, че той подписа споразумението и тогава проведе избори, за да получи мандат от гръцкия народ да въведе това, което е подписал".
Шойбле намекна, че Ципрас се колебае да въведе някои от исканите мерки. "Те би трябвало да се съсредочат върху това да свършат каквото е необходимо. Изостават от графика както винаги. Може би оспорването на споразумението е нужно по вътрешни причини; забелязах, че той има крехко мнозинство".
Миналата седмица гръцкият парламент гласува бюджета за 2016 г., в който се очаква дългът да достигне 187.8% от БВП. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети