Прокуратурата образува досъдебно производство за жестокото убийство на куче в Дупница

DenNews.bg
06.11.2015
размер на текста:

С призив "Не на агресията" някой е нарисувал убито кученце и е поставил рисунката върху предизборни плакати на центъра на Дупница.

 Районна прокуратура-Дупница образува досъдебно производство за жестокото убийство на бездомно куче на центъра на града, в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември.


Както писахме, случаят предизвика хиляди коментари на възмущение, след като от пост и снимка в социалните мрежи се разбра за жестокото престъпление.
Убитото куче е било добро, без прояви на агресия. Само броени дни преди убийството във Фейсбук бе разпространен апел за намиране на осиновители и в понеделник, 2 ноември, кучето е трябвало да замине към новите си стопани и дом.
Досъдебното производство е образувано, след като прокуратурата се е самосезирала по статията на DenNews.bg. (Припомнете си ТУК)
В прокуратурата са постъпили и множество сигнали и жалби с искане за разследване на престъплението. Всички те са обединени в образуваното досъдебно производство, поясни прокурор Емил Павлов.

Образуваното досъдебно производство е за престъпление по чл. 325б, ал.2,т.3, пр.I във връзка с чл. 325б, ал.1 от НК.

Не е наша работа, ходете при кмета – това са казали полицаи на жалбоподатели,

поискали да внесат официални сигнали в полицейското управление на Дупница, научи от тях DenNews.bg.
Оставяме този абсурд без коментар. С най-добро намерение и уважения към институцията ще припомним в услуга на полицаите, че насилието и убийството на гръбначно животно е престъпление по закон и за него се налага наказание, включително и лишаване от свобода.

Припомняме:

Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.
(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:
1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;
2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;
3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;
4. повторно.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети