С 19 гласа „за” новият председател на ОбС-Дупница е Ивайло Константинов

DenNews.bg
06.11.2015
размер на текста:

 С 19 гласа „за” председател на Общински съвет-Дупница ще бъде лидерът на общинската структура на ГЕРБ и бивш ОбС-шеф Ивайло Константинов.
Припомняме, че Константинов бе и първият председател на местния парламент в предходния мандат, след което подаде оставка от поста и от Общински съвет.
Ивайло Константинов бе предложен за поста от групата на ГЕРБ, а другият кандидат за ОбС-шеф бе Георги Райнов от БДЦ (преди Лидер). За Райнов гласуваха 13 от общинските съветници, като от урната бяха извадени 32 действителни и една недействителна бюлетина.


Преди гласуването Костадин Костадинов от Обединен демократичен блок посочи, че групата на ОДБ няма да излъчва свой кандидат, тъй като председателят трябва да бъде от партията спечелила изборите, без да конкретизира името на победителите – ГЕРБ.
Вергил Кацов от Народен съюз, който в предходния мандат бе говорител на ОДБ, бе на противното мнение. „Ние няма да предлагаме кандидатура, но смятаме, че отговорността трябва да се подели. Защо председателят да не бъде от Реформаторски блок, БДЦ или ОДБ. Няма да споменавам БСП, защото ми омръзна да ни слагат в коалиция с тях. Да, ние подкрепихме кандидатурата на д-р Иван Ибришимов за кмет, защото вярвахме, че той ще бъде добър кмет. Сега пожелавам на г-н Чимев да бъде такъв кмет, добър кмет”, каза Кацов.
Кандидатурата на Ивайло Константинов бе представена от Виолета Инкьова, директор на СОУ „Св. П. Хилендарски” и настоящ съветник от ГЕРБ, с думите: „Той познава естеството на работата, доказал е организационните си качества и ще бъде обединител на политическия спектър в Общински съвет”.
Решението, че именно Константинов ще бъде кандидатурата на ГЕРБ за председател на местния парламент бе взето на събрание на новоизбраните съветници от партията снощи.

„Благодаря на всички, които изразиха доверието си към мен. Колеги, добре разчетохме това което съгражданите ни казаха на изборите. През 2011 г. бяхме обвинявани в липса на диалогичност. Сега ще търсят съгласие, широко съгласие в името на хората. Ясно е, че ще бъде трудно, но всички трябва да бъдем диалогични и да стигаме до широко съгласие. Да, ще приемаме критики, когато са градивни и основателни. Това което ми прави впечатление е, че в този Общински съвет има много млади хора. Това е хубаво. Поздравявам всички групи, че номинираха млади и енергични хора, които искат да работят за Дупница. Дупница има добри шансове, които трябва заедно да оползотворим”, бяха първите думи на новият председател на ОбС.

 

Заклеха се

 

Преди деловата част с избора на председател на местния парламент, клетви положиха кметът на община Дупница Методи Чимев и кметовете на кметства. След това да работят честно и в името на Дупница, се заклеха и новоизбраните общински съветници. Сесията бе открита от областния управител Виктор Янев, а най-възрастният от съветниците в настоящия мандат Георги Пехливански води сесията до избора на Константинов.

 

Деветима съветници ще работят по изготвянето на правилника на Общински съвет

 

В комисията влизат: Ивайло Шаламанов от Народен съюз, Костадин Костадинов от ОДБ, Павел Коларски от БДЦ, д-р Кирил Кирилов от ЕНП, Станислав Павлов от БСП, Славчо Павлов от Реформаторски блок, Емил Гущеров от ГЕРБ, Йонко Гергов от Партия за Зелените, който бе предложен от ОДБ и д-р Матей Попниколов от ГЕРБ, който бе предложен от Пламен Соколов.

 

Отмяна на ротационния принцип за председателя на ОбС

 

Това ще бъде предложено от ГЕРБ, обяви за DenNews.bg Ивайло Константинов.
Припомняме, че този принцип с 6-месечна мандатност бе въведен, след като Константинов подаде оставка и поста последователно бе заеман от Владимир Владимиров от Лидер, Костадин Костадинов от ОДБ и Станислав Павлов от БСП.

„Този принцип обезценява титлата и размива отговорността. Освен това води и до постоянна смяна в състава на комисиите към ОбС. Категорично ГЕРБ ще предложи отпадане на ротационния принцип и предполагам това ще бъде подкрепено и от колегите”, обясни Константинов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети