Президентът връчи орден „Стара планина” на патриарх Неофит

DenNews.bg
05.11.2015
размер на текста:

 Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски за изключителните му заслуги към Република България. Тържествената церемония се състоя днес в президентството.
„Неведнъж, във времена на бури и изпитания, нашата църква е изпълнявала историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа. Днешната церемония е знак за дълбокото ни уважение към личността на патриарх Неофит, но и признание за изключителната роля на Българската православна църква за опазването и духовното израстване на българския народ през вековете“, подчерта държавният глава.
Президентът посочи, че днешният свят ни изправя пред не малко сериозни кризи и ни напомня за изключителната нужда от духовни водачи, които с авторитета си да ни помагат в търсенето на доброто и смисъла и да ни насочват в правия път. „Във Ваше лице, българският народ има своя мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство“, обърна се държавният глава към патриарх Неофит.
Президентът припомни, че от началото на своя духовен път до днес, патриарх Неофит продължава да печели уважението и любовта на миряните. Като Левкийски епископ, като председател на църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски“, като митрополит на Доростоло-Червенската, а по-късно на Русенската епархия, а днес вече и като глава на Българската православна църква, винаги е служил отдадено и с мисъл за единството на църквата и за добруването на своя народ.
„Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светска власт“, заяви по време на церемонията патриарх Неофит. Той подчерта, че държавата и църквата трябва да си взаимодействат по-активно в социалната сфера, в образованието и възпитанието на младите хора, в поддържането и опазването на духовните средища и културните ни паметници.
Патриарх Неофит припомни, че народните водачи в нашата историята, за които си спомняме с възхищение и благодарност, имат една обща характеристика – жертвено служение в името на църквата и отечеството в изпълнение на евангелската заповед за любов към Бога и ближния. „Онази любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, не се радва на неправда, а се радва на истината, всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко прекратява. Ако имаме такава любов, Бог ще ни предаде мъдрост, разсъдителност, сили, добри съработници, за да вършим достойно възложеното ни служение, и ще увенчае с успех трудовете ни“, каза той.
На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на правителството и на Българската православна църква, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети