Хилядни протести в Румъния и след оставката на Понта

DenNews.bg
05.11.2015
размер на текста:

 Около 30 хиляди души, предимно младежи, излязоха по улиците в няколко града в Румъния, въпреки оставката на премиера Виктор Понта и правителството му.
Кабинетът подаде оставка вчера, „поемайки отговорност за корупцията, довела до трагедията“ в нощния клуб в Букурещ.
По данни на властите само в столицата протестиращите са били 20 хил. души. Те се събраха на Университетския площад в столицата – епицентъра на антикомунистическия бунт в страната през декември 1989 г. Близо 10 хил. души демонстрираха в десетина големи града, сред които Тимишоара, Клуж и Яш. Акциите преминаха мирно.
Протестиращите отново обвиниха управляващите в некомпетентност и корупция.Те издигнаха лозунги като „Долу мафиотската система“ и „Румъния, събуди се“. Част от демонстрантите развяваха национални знамена.
Демонстрантите се обявиха за технократско правителство, тъй като дадоха да се разбере, че не вярват в нито една политическа партия. Част от демонстрантите в Букурещ проведоха шествие до сградата на парламента, където призоваха всички депутати да си тръгнат.
Подложен на натиск от месеци заради проблемите си с правосъдието, румънският премиер Виктор Понта подаде оставка вчера, признавайки, че общественият гняв е основателен. Във вторник вечерта над 20 хил. души демонстрираха в Букурещ и още няколко големи румънски града, настоявайки за оттеглянето на Понта и на министъра на вътрешните работи Габриел Опря. Според протестиращите двамата индиректно са отговорни за смъртта на 32-ма души при пожара в петък вечерта.
Според очевидци и прокурори причина за размерите на трагедията е поредица от нарушения на правилата за безопасност, за които местните власти са си затворили очите. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети