Борисов: Полицаите запазват 20-те заплати при пенсиониране

DenNews.bg
04.11.2015
размер на текста:

Полицаите запазват привилегията да получават 20 заплати при пенсиониране. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия Владислав Горанов и главния прокурор Сотир Цацаров.
Преди заседанието на кабинета в Министерския съвет имаше среща между Борисов, Бъчварова и Горанов по повод напрежението в сектор "Сигурност" заради Бюджет 2016 г, който предвижда да се орежат част от социалните придобивки на служителите на МВР.
Идеята беше от следващата година на всички полицаи, които се пенсионират, да бъдат изплащани 10 вместо 20 заплати. На срещата при Борисов днес е решено това намаление да важи само за новопостъпилите в системата.
Остават мерките намаляване на годишния платен отпуск от 30 на 20 дни и да отпадне допълнителното плащане за клас прослужено време. Допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата.
В същото време Бойко Борисов поиска наказания за протестите, блокирали София вчера. Крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия.
По думите на Борисов полицаите са били предупредени, че се водят разговори по темите, които ги интересуват. „Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави - и те не са съгласни, но има ред, по който се прави”, коментира още премиерът.
Той отново обяви, че кабинетът „Орешарски” е излъгал, че има записани в бюджета за 2015 г. допълнителни 180 млн. лв. за сектор „Сигурност” и уточни, че за следващата година са предвидени повече средства за МВР.
Премиерът заръча на главния секретар на МВР Георги Костов, който също беше в Министерския съвет, да предаде думите му на полицаите и тези, които са протестирали, да бъдат наказани.
Костов уточни, че ще бъдат наложени административни наказания - по Закона за движение по пътищата.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети