Д-р Лорета Николова вдигна скандал в ОбС за председателското място на комисията по спорт

DenNews.bg
27.11.2015
размер на текста:

 Скандал заради председателското място на постоянната комисия по спорт вдигна на днешната сесия на ОбС-Дупница общинският съветник от Народен съюз д-р Лорета Николова. Тя хвърли обвинения за договорки между останалите партии и обясни, че предварителните й изчисления за формирането на коалиция, която ще управлява с 18 гласа, се е доказала и явно няма смисъл от гласуването и присъствието на останалите съветници. Тя дори предложи от микрофона всички представители на Народен съюз да бъдат изтеглени от шестте постоянни комисии, които ще работят към местния парламент.
„Още на председателския съвет изчислих, че се формира мнозинство, което ще управлява с 18 гласа. Това се доказа днес и означава, че нашите гласове нямат смисъл. Затова правя предложение за оттегляне на нашите представители от всички комисии. Ние ще продължим да работим в зала, но няма да участваме в комисиите”, каза д-р Николова.
Реакцията й дойде, след като предложената от Народен съюз кандидатура на Ивайло Шаламанов не получи нужната подкрепа за председател на комисията по спорт. Опитите на ГЕРБ да потушат напрежението, като Емил Гущеров предложи Шаламанов да стане секретар на комисията, не свършиха работа. Така се стигна до размяна на реплики между д-р Николова, Костадин Костадинов от Обединен демократичен блок и председателят на ОбС Ивайло Константинов.
Константинов обясни, че желанието за отказ от участието на съветниците от Народен съюз в комисиите е в разрез с правилника за работа на ОбС.
„Добре де, Лорета каза на председателския съвет, че предлага Ивайло Шаламанов за секретар на спортната комисия, а сега какво става? Така ли ще работим занапред”, обърна се към Николова Костадин Костадинов.
Това вкара д-р Николова в обяснителен режим. Тя разказа, че е закъсняла за председателския съвет, тъй като е имала пациенти, както е известно тя е джипи с една от най-големите практики в Дупница. „Когато влязох вече се обсъждаше зам.-председателското място на Общински съвет. Аз останах с впечатлението, че ГЕРБ са взели председателското място в тази комисия и затова предложението ми беше за секретар. После разбрах, че предложението е за Славчо Павлов”, обясни д-р Николова. Тя дори припомни, че представянето на изборите на Народен съюз е по-добро от това на Реформаторски блок. Тя изтъкна и спортните постижения на Шаламанов в самбото.
С защитна пледоария за качествата на Славчо Павлов, другият кандидат за председател на комисията, пък излезе зам.-председателят на ОбС Йонко Гергов.
В края на краищата с 18 гласа „за” за председател на спортната комисия бе избран Славчо Павлов от Реформаторски блок, а всички съветници от Народен съюз ще участват в постоянните комисии в ОбС.

 

Шест постоянни комисии ще работят към Общински съвет, а председателските места се поделиха между всички групи без БСП и Народен съюз

 

Председател на икономическата комисия, съставена от 9 съветници, ще бъде Костадин Костадинов от ОДБ, а секретар-д-р Матей Попниколов от ГЕРБ.
На 7-членната комисия по ТСУ председател отново е арх. Асен Пилев от ГЕРБ. Здравната комисия, от петима съветници, оглави д-р Кирил Кирилов от ЕНП, а секретар ще бъде д-р Никулчин от ГЕРБ. Славчо Павлов е председател на спортната комисия, а Виолета Инкьова от ГЕРБ, която е директор на СОУ „Св. П. Хилендарски” е председател на комисията по култура и образование, а секретар е Дилиана Диканска от ГЕРБ. Тези две комисии също са съставени от по петима съветници. Адвокат Йонко Гергов, който днес бе избран за зам.-председател на Общински съвет, ще бъде председател на комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, а секретар ще бъде д-р Матей Попниколов от ГЕРБ.
На следваща сесия ще бъдат избрани секретари на комисиите по спорт и ТСУ. Емил Районов от БДЦ си направи самоотвод за мястото на секретар в комисията по ТСУ.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети