Няма да вдигат местните данъци и такси в Дупница, ще има повече пари за селата

DenNews.bg
27.11.2015
размер на текста:

Проекто-бюджетът на община Дупница за следващата година да бъде 21 414 000 лв. предлага кметския екип. Това обяви зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова. Тя определи проеко-бюджета като „реалистичен" и в същото време осигуряващ спокойствие на гражданите и фирмите за изпълнението му. "Най- вероятно той ще се промени, заради предстоящото увеличение на учителските заплати, като средствата са целеви и са за около 500 000 лева", обясни още тя.
Радостното за гражданите в случая е, че не се предвижда увеличение на местните данъци и такси, заяви още Китанова.
За разлика от досегашните години, кампанията сега за плащането на данъците ще стартира в края на януари, а не през март, но крайните срокове остават без промяна.
Залагат се 500 000 лв. за рехабилитация на уличната мрежа в града и 300 000 лв. за селата, като кметовете по селата ще предоставят списък с улиците, които се нуждаят от ремонт. Това са с над 100 000 лева повече за селата за тази дейност в сравнение с миналата година. 50 000 лв. са предвидени за ремонт на плувния басейн в ОУ „Св. Климент Охридски", ако междувременно не се появи желаещо да го вземе за стопанисване.
По решение на кмета Методи Чимев, 30 % от приходите от продажба на земеделска земя ще бъдат заделяни за дейности по селата. "Това ще даде възможност да реализалираме
повече намерения в тези населени места", посочи Китанова. За спортните клубове сумата остава 120 000 лв., както и още 80 000 лв. за поддръжка на спортните бази -спортната зала и стадиона.
Китанова съобщи още, че

община Дупница подготвя процедура по избор на доставчик на
електроенергия.

По този начин няма да бъдат използвани само услугите на ЧЕЗ, а на алтернативни доставчици. "По този начин ще спестим 15% от разходите за тази услуга. Такива са нашите разчети. Такава практика започна да навлиза и в други градове", обясни Китанова.
Дупница успя да намали драстично разходите за ел.енергия, след като в началото на тази година успя да реализира проект по фонд "Козлодуй" за цялостна подмяна на уличното осветление. Градът не само, че е по-светъл заради повечето монтирани осветителни тела, включително и с изграждането на нови стълбови мрежи, но и икономията се оказа сериозна.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети