Отец Паликарски ще строи МОЛ в двора на централния храм в Дупница

DenNews.bg
26.11.2015
размер на текста:

 Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски обмисля идеята за изграждане на МОЛ в двора на централния храм в Дупница „Св. Георги Победоносец”.
Той вече е споделил намерението си с наемателите на обектите, които в момента църквата отдава под наем за магазини и заведение. Причините за решението му пък са две. От години отец Паликарски изпитва трудност при събирането на дължимите наеми – само преди десетина дни църковното настоятелство спечели съдебно дело, с което наемателят на заведение в двора на храма е задължен да напусне обекта. Районен съд-Дупница излезе с решение, с което признава за установено, че ресторант „Дебром”, собственост на бизнесмена Евгени Кацарски, е изключителна собственост на църквата и наемателят трябва предаде владението на църковното настоятелство. Освен това Кацарски е осъден да заплати 1200 лева обезщетение на църквата за ползата, от която е бил лишен собственикът вследствие невъзможността да ползва собствения си имот. Бизнесменът трябва да плати и 410 лв. разноски по делото. Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.
„Не само той не плаща. И другите на плащат, а една от причините е, че обектите са с голяма квадратура. Затова си мисля, че изграждането на повече обекти, но с по-малка квадратура ще е полезно”, коментира за DenNews.bg отец Паликарски.
Втората причина за решението му да строи МОЛ е, че архиерейският наместник се натъкнал на стар проект, който предвижда изграждането на търговски център на мястото, подобен на ГУМ.
„Това е идея още от започване строежа на ГУМ. Тогава е направен проект при нас да има по-малко подобие на ГУМ и да се образува нещо като комплекс от ГУМ, нашия център и битовия комбинат”, обясни още отец Паликарски.
Намерението му е през следващата година да започне събарянето на съществуващите обекти, а на тяхно място да бъде изградена двуетажна сграда за търговски център.
„С другото което мога да се похваля е, че сега завършваме покрива на Владишката църква в двора на черквата „Св. Никола”, където ще направим учебен център по дърворезба и иконопис. Ще успеем преди снега. След покрива започваме с измазване, дограмата и оборудването”, сподели още архиерейският наместник.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети