Китай започва фабрично производство на клонинги

DenNews.bg
25.11.2015
размер на текста:

 Китай започва фабрично производство на клонинги на телета, специално обучени кучета и дори домашни любимци, 19 г. след клонирането на първият бозайник - овцата Доли в Шотландия.
Работата на компанията може да предизвика тревога в Европа, където клонирането на животни за животновъдството е забранено поради съображения за хуманно отношение към животните. Но Сю Сяочун, президент на китайската компания за биотехнологии BoyaLife, която е автор на съоръжението, отхвърля подобни опасения. „Законотворчеството винаги изостава от науката. Що се отнася до клонирането, мисля, че вървим по погрешен път и започваме да убиваме технологията.“
В Китай рязко нарасна интересът към земеделските биотехнологии, тъй като фермерите там се борят да доставят достатъчно говеждо месо за увеличаващите се като брой представители на средната класа. Цените на месото нараснаха три пъти в периода 2000-2013 г. Според Сю новата производствена мощност ще клонира също състезателни коне и кучета за хора с "емоционални връзки" към своите домашни любимци, но основната му фокус е производство на добитък. Въпреки това, той изглежда по-развълнуван от възможностите за създаване на копия на специално обучени кучета. Става дума за четириноги приятели на човека, които са се откроили сред събратята си след сериозен подбор.
Фабриката която разполага с лаборатория, разположена на 15 000 квадратни метра, с животински център, генетична банка и изложбена зала, се изгражда в момента в пристанищния гр. Тяодзин, намиращ се близо до Пекин и трябва да започне да действа през първата половина на следващата година. BoyaLife ще управлява съоръжението с южнокорейския си партньор Sooam Biotech, който притежава център за клониране на кучета за клиенти, готови да платят 100 000 долара. Тази „клонираща фабрика“ вече е произвела 550 кученца, пише в. „Телеграф“.
Шефът на Sooam Biotech Хванг Ву-Сук е своеобразен национален герой на Южна Корея, след като през 2005 г. създаде първото клонирано куче.
Новата фабрика в Тяодзин първоначално ще произвежда до 100 000 ембриони на телета годишно, но впоследствие производството може да достигне до 1 000 000. Източник: БГНЕС

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети