Манолова търси отговори за бруцелозата в Рила, въпреки лечението заразените все още са болни

DenNews.bg
24.11.2015
размер на текста:

 Националният омбудсман Мая Манолова ще търси отговори за разпространението на заболяването бруцелоза, обеща самата тя на посещение в Риал днес. На срещата гражданите и местната власт запознаха омбудсмана със ситуацията.
36 са заразените с бруцелоза до момента, като от тази седмица има и нов случай - ветеринарен лекар. Заразените дават отново положителни проби, въпреки проведеното лечение. Според тях българските инфекционисти не са подготвени за справяне с това заболяване и трябва да се потърси добра европейска практика.
Мая Манолова систематизира проблемите в две посоки - към превенция на болестта в засегнатия район, чрез предприемане на подходящи мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището и ефективно лечение на заразените от бруцелоза.
Омбудсманът описа ситуацията като сложна и притеснителна и заяви, че ще се обърне към министъра на здравеопазването, Българската Агенция по безопасност на храните и министъра на земеделието и храните, за да бъдат взети необходимите мерки в нормативната база за окончателно разрешаване на проблемите по поставените въпроси.
"Ще се върна, за да ви уведомя за предприетите действия", обеща Манолова в Рила.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети