Бездомно куче е зверски убито на площада в Дупница

DenNews.bg
02.11.2015
размер на текста:

 Бездомно куче е зверски убито на площада в Дупница, в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември.
Кученцето е среден размер, било е изключително любвеобилно и мило, не е проявявало агресия. Движило се е в района на центъра и част от работещи в заведения и търговски обекти са полагали грижа за него.
Само преди броени дни във Фейсбук се появи апел за намиране на осиновители и дом за бездомничето и това е щяло да се реализира. Кучето е трябвало да отпътува към новите си стопани днес, научи DenNews.bg. НО! Преди добрите хора да се намесят, извергите са отнели живота на кучето. То е намерено убито пред клуб „Фейсис” от група младежи, отиващи на дискотека, става ясно от съобщение във Фейсбук.
Сигналът за зверството предизвика хиляди коментари на възмущение и искане за разследване на случая, както и установяване на извършителите и налагането на наказание спрямо закона.
От коментари във „Фейсбук” става ясно, че в нощта на престъплението по центъра е имало единствено групи младежи, част от тях във видимо нетрезво състояние. Както е известно, на 1 ноември се проведе втори тур на местните избори и продажбата на алкохол бе забранена.
Младежите, намерили кучето предполагат, че то е убито от други младежи, вероятно пили в клуб Фейсис на парти за Хелоуин.
На снимката се вижда, че кучето е било малтретирано жестоко преди да умре, от муцната му тече кръв, кръв има и около трупа му, както и фекалии. Кучето е удряно, вероятно е ритано, хвърляно, и/или е скачано върху трупа му.
Веднага след разпространяване на снимката вчера доброволци са започнали издирване, но трупът не е намерен.
Смъртта на кучето е установено от младежите, които са го открили. В дупнишката полиция са постъпили няколко сигнала за зверството.
DenNews.bg се присъединява към искането за незабавно образуване на досъдебно производство и разследване. Случаят е недопустим и от морална гледна точка, и от позицията на закона.
Беззащитността на животните е като тази на децата. И извергите, които извършват такива престъпления непременно трябва да понесат своите наказания, защото утре могат да посегнат на дете или беззащитен възрастен.


Наказателен кодекс:
Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.
(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:
1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;
2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;
3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;
4. повторно.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети