Методи Чимев: Следващите 4 г. ще работя за Дупница с удвоени усилия

DenNews.bg
02.11.2015
размер на текста:

 "Благодарим на всички честни и умни хора, които разбраха, че голямата разлика от първи тур не е упование за успех и гласуваха отново. Това даде шанс на демокрацията и възходa в Дупница да продължат", заяви по време на пресконференция днес председателят на ПП ГЕРБ - Дупница и новоизбран общински съветник Ивайло Константинов. Пресконференцията се проведе заедно с новия стар кмет на община Дупница Методи Чимев и зам.-кмета Красимир Георгиев.
Константинов подчерта, че изборният ден в Дупница не е минал никак спокойно.

 

"Не зная докога тази ромска любов ще бъде основна тема за новините в цяла България. Фактите показват следното: тотална загуба за ГЕРБ в ромските секции.

 

Ромите в Дупница си избраха кмет, да им е честит. Той се казва Иван Ибришимов", заяви още Константинов. Той направи и анализ на резултатите в ромските секции, като констатира, че 62% са за Ибришимов и 38% за Чимев. "През целия вчерашен ден идваха безброй много сигнали, че гласове се купуват на безценица навсякъде и от много хора. Отправихме тези сигнали до Районната прокуратура, РПУ и ОИК. За голямо съжаление, стигаме до задънена улица, че няма как да докажем това купуване. Можеше да имаме свидетели, подставени лица, но никога не сме си мислили да действаме по начина, по който действаха опонентите, за да си фабрикуваме свидетелски показания. Както коректно започнахме, така и коректно завършихме", подчерта още председателят на ГЕРБ - Дупница.
Константинов обясни още, че в селските секции резултатът е почти равен, с предимство за Методи Чимев. Общият резултат от всички селски секции е 51,3% към 48,7% в полза на Чимев. Във всички села побеждава Методи Чимев, с изключение на: Бистрица с малката разлика от 9 гласа; в Джерман с около 70 гласа; в Дяково с 9 гласа; в Кременик с 14 гласа и в Крайници.

 

Председателят на ГЕРБ подчерта, че в градските секции партията печели почти навсякъде тотално, с изключение на 17-та секция.

 

Резултатът в града е 60,4% спрямо 39,6% в полза на Методи Чимев. "Активността в града спрямо първи тур беше по-малка с 30%. Това са тези 30%, които всъщност не позволиха преднината на г-н Чимев и резултатът да бъде 70%, независимо от купения вот. Това са тези хора, които всъщност ни бяха обещани от десните, но не се появиха да гласуват. Очевидно мотивът им не беше достатъчно ясен или не видяха причина, след тази голяма разлика на първи тур, да подкрепят г-н Чимев", каза още Ивайло Константинов. Той отчете, че спрямо първи тур резултатът на ПП ГЕРБ е повишен.

 

"Пак благодаря на всички български граждани, които излязоха да гласуват, защото наистина съществуваше реална опасност ромските гласове да повлияят на крайния резултат",

 

добави Константинов.
Зам.-кметът Красимир Георгиев от своя страна каза, че анализът на ПП ГЕРБ - Дупница сочи, че 700-те гласа, които Методи Чимев е прибавил между първи и втори тур, се дължат основно на Реформаторски блок.
"Реформаторски блок бяха всъщност единствената партия, която категорично подкрепи ГЕРБ за втория тур, за което сме им благодарни. Тук е мястото да ги поздравим и с избора на кмет на с. Самораново. Кмет, който ние твърдо подкрепихме на втория тур", заяви Красимир Георгиев. Той подчерта още, че ПП ГЕРБ в Дупница не е получила допълнителна подкрепа от никой, независимо от заявките. "По отношение на ромския вот искам да кажа, че това беше една пълна гавра с честните избори. Над 1 500 ромски гласа има г-н Ибришимов. Абсурдно е да допуснем, че тези хора са гласували по съвест за него. Само в първа секция е близо 300 гласа разликата между двамата, но в полза на г-н Ибришимов", подчерта Красимир Георгиев. Той се обърна към дупничани с думите: Никога недейте да забравяте този резултат, защото това не са последните избори. Какво направи г-н Ибришимов и хората около него, за да постигнат някакъв по-нормален резултат. Сметките ни показват, че за тези ромски гласове са похарчени най-малко 50 хил. лв. Нужно е да бъде направен един внимателен анализ. Да се сезира и прокуратурата откъде са извадени тези пари за покупката на толкова много гласове.

 

Новият стар кмет на община Дупница Методи Чимев също изрази огромни благодарности към съгражданите си за това, че са го подкрепили. "Явно в предизборната кампания всички опити, които бяха в посока "направеното не е направено", "ситуацията не е променена", не повлияха на избирателите", каза Чимев.

 


"С едно много сериозно чувство на негодувание бих се обърнал към ромската етнос: ако някой в този град иска да се чувства пълноправен гражданин, да не забравя, че и след месеца на предизборната кампания, животът продължава. Когато се редят пред кметския кабинет и пред кабинетите в общината, с какви ли не въпроси за помощ, да не забравят, че общината, каквото и да направи, явно всичко опира до тези 20 лв. Към всички наши съграждани, искам много дебело да подчертая: когато дойде време за избори, да не се осланят на нечий друг глас. Да не забравяме, че когато не гласуваме, даваме възможност именно по този начин, през тези секции, да се получават едни резултати, които избират не само кмет, но и общински съветници. Ние няма да спрем с анализа, ние няма да спрем да работим, въпреки резултатите от секциите, които определено не бяха в наша полза, но винаги ще имаме едно наум", заяви Методи Чимев.
"Сега, когато предстоят разговори относно конфигурации и на ОбС, и избор на председател, и съвместна работа с Общинска администрация, бих приканил нашата общественост да внимава. Да внимава, защото тези изявления и позиции, които някои десни партии обявиха, да не се окажат поредния кьорфишек. Нека бъдат живи и здрави - и д-р Соколов, и други наши съграждани, но не така градът ще върви напред и така политика не се прави", каза още Чимев. Той също посочи, че

 

ще бъде интересен отговорът на въпроса: кой финансираше кампанията на тези хора?

 

Инж. Методи Чимев даде заявка, че за следващите 4 години като кмет Дупница ще има човек, който ще работи с удвоени усилия. "Не за друго, а за да покажем на тези, които не ни подкрепиха, че това, което сме правили, явно не е било достатъчно и сега ще го направим по две, а може и по три. Надявам се след време да няма такива дилеми, да няма подобни ситуации, в които коректни наши съграждани да треперят дали корпоративният, купен вот няма да избира ръководство на тази община", каза още Чимев. За опонентите си той коментира, че са направили това, което са успели, но въпреки неистовите им усилия, в общината тази партия губи позиции и присъствие. "Дано разберат, че присъствието им в ОбС не е само една ясна опозиция, ами по-скоро конструктивна такава", каза още новият кмет. Като заключение той пожела успех в работата на общината и на новия Общински съвет.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети