Задължават аптеките да работят и нощем

DenNews.bg
19.11.2015
размер на текста:

 Денонощният режим на работа става задължителен за аптеките в големите градове. В областните центрове фармацевтите ще трябва да осигуряват 24-часови дежурства по график, предвиждат промени в закона за лекарствата, пише в. „Сега“. Въвежда се национална аптечна карта, която трябва да осигури оптимален достъп на населението до медикаменти.
С националната аптечна карта тепърва ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки, и ще се идентифицират населените места с недостиг от аптеки. По данни на Българския фармацевтичен съюз от миналата година в цели 10 областни центъра - Търговище, Шумен, Смолян, Разград, Перник, Плевен, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, няма нито една денонощна аптека. Без 24-часов достъп до лекарства е и цялата Софийска област. В 38 общини у нас няма аптека, която да работи с договор със здравната каса. Тепърва здравното министерство ще решава по какви критерии се определя къде не достигат аптеки. Според европейските стандарти обаче аптека с договор с касата трябва да има до 20 км от населено място, денонощна - до 30 км.
В областните градове без достатъчно денонощни аптеки ще се правят 3-месечни графици от съответната регионална здравна инспекция, в които ще пише кои аптеки и кога ще работят 24 часа. Графикът ще е задължителен, ще обхваща всички аптеки в града, а за неспазването му глобите за фармацевтите ще са от 1000 до 3000 лв. за еднолични търговци и от 2000 до 6000 лв. за по-големите фирми. Според фармацевти това ще доведе до сериозни затруднения, особено на малките аптеки, тъй като те ще трябва да наемат допълнително магистър-фармацевти, за да осигурят денонощните дежурства.
За по-малките населени места без аптеки се предлагат други мерки. Едната е, че законът вече ще позволява да се откриват "мобилни аптеки". Те ще бъдат структури на открити в областния град аптеки. Освен това в населени места с недостиг от аптеки ще могат да осъществяват дейност на втори или следващ адрес аптеки, получили разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти на друго място. На втория адрес ще работят магистър-фармацевти поне по два дни седмично по 4 часа. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети