„Шарл дьо Гол” увеличава три пъти боеспособността на Франция срещу ИД

DenNews.bg
19.11.2015
размер на текста:

 Самолетоносачът „Шарл дьо Гол”, който вчера отплава от Тулон към Средиземно море, ще увеличи трикратно боеспособността на френските сили в операцията срещу цели на терористичната групировка „Ислямска държава”.
Към момента 12% от всички неамерикански въздушни удари в Сирия и Ирак, нанесени от коалицията срещу ИД, са дело на Франция, съобщи американският военен говорител полковник Стив Уорън, цитиран от Франс прес.
"Франция бе първият партньор от НАТО, който нанесе удари в Ирак през септември 2014 г. и е извършила около 12 процента от всички неамерикански бомбардировки в Ирак и Сирия до момента", каза той.
"Очаквам този процент да се увеличи сега, когато в бомбардировките се включи самолетоносачът "Шарл дьо Гол", допълни Уорън.

Междувременно стана ясно, че водената от САЩ коалиция е ударила за последния месец поне 175 цели в региона, където "Ислямска държава" добива най-много петрол, съобщи агенция "Ройтерс".
Поразени са и 116 цистерни с гориво. Сред целите са също платформи за добив на петрол, помпи и депа с резервоари, показват документи, предоставени от Пентагона.
Доскоро Вашингтон избягваше да нанася удари срещу такива цели, за да не убива цивилни и да ограничи щетите върху инфраструктурата, която може да бъде използвана от бъдещите сирийски власти.
В петък от Пентагона обявиха, че последните атаки на коалицията в Сирия са нанесли сериозни поражения върху възможността на „Ислямска държава” да финансира дейността си. Източник: dnes.bg; novanews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети