Домашен арест за прибиращите се от Сирия и Ирак французи

DenNews.bg
17.11.2015
размер на текста:

 Налагане на домашен арест за французите, прибиращи се от Сирия и Ирак. Това е една от идеите, част от законовите промени, обмисляни от френското правителство в борбата с тероризма, заяви снощи пред Франс прес правителствен източник.
Правителството иска французите, замесени в джихадистки организации в Сирия или Ирак, да бъдат подложени на процедура за издаване на "входна виза", ако желаят да се върнат на френска земя, добави източникът. Той подчерта, че създаването на подобен механизъм ще изисква промени в конституцията.
Президентът Франсоа Оланд обяви вчера пред депутатите от двете камари на парламента, събрани на извънредна сесия във Версай, че в най-кратък срок ще им бъде представено предложение за промени в конституцията, за да могат властите да противодействат на войнстващия тероризъм.
Промяната в конституцията "ще създаде цивилен режим в условия на криза, който ще прилага изключителни мерки, внасящи единствено стриктно необходимите ограничения при упражняването на обществените свободи, в името на гарантирането на националната сигурност", каза правителственият източник.
"Тези мерки трябва да са приспособени към конкретните характеристики на терористичната заплаха, по-специално срокът им на действие, и могат да надхвърлят онова, което сега предвижда законът за извънредното положение", добави източникът.
По официални данни 571 френски граждани са отишли в Ирак и Сирия, 245 са се върнали и 141 са убити там, добавя АФП. Източник: dnes.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети