Говори НАСА: Плутон има синьо небе и замръзнала вода по повърхността

DenNews.bg
09.10.2015
размер на текста:

 Плутон има синя атмосфера, а на повърхността на отдалечения свят има замръзнала вода. Това откритие обявиха от НАСА, след като анализирали получени от космическата сонда New Horizons данни. В атмосферата на Плутон се наблюдава синя мъглявина, която стои като ореол на фона на черното космическо пространство, съобщава БГНЕС.
Според изследователите този ефект се дължи на присъствието в атмосферата на малки органични частици, които отразяват слънчевата светлина така, че при наблюдение на атмосферата Плутон, тя изглежда синя.
"Кой би очаквал синьо небе в Куйперовия пояс?", възкликна Алън Стърн, ръководител на мисията на НАСА "Нови хоризонти". Той определи гледката като великолепна и фантастична.
Освен това сондата е открила, че на повърхността на Плутон има малки площи, покрити със замръзнала вода. На места ледените петна са с червен цвят, което озадачава специалистите.
Неотдавна учените от НАСА обявиха, че са намерили доказателства, че на Марс съществува сложен хидрологичен цикъл, а при определени условия, предимно през лятото, има течаща вода.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети