Избраха Константин Пенчев за конституционен съдия

DenNews.bg
08.10.2015
размер на текста:

 Бившият омбудсман Константин Пенчев, сменен днес официално от Мая Манолова, е новият член на Конституционния съд, решиха депутатите.
Кандидатурата му, предложена от ГЕРБ, събра подкрепата на 98 депутати, 12 се обявиха „против”, а 33 се въздържаха. Другият кандидат за конституционен съдия Михаил Кожарев, предложен от Патриотичния фронт, събра 62 гласа „за”, 11 „против” и 72 „въздържали се”.
Председателят на парламента Цецка Цачева обяви избора на Константин Пенчев, след като той събра повече от половината гласове на присъстващите в пленарната зала депутати.
Пенчев обеща да не посрами името си, да бъде независим и надпартиен, какъвто според него е бил винаги. Бяхме обвинени в нелепици - одитният доклад на ВСС така, както не е бил прочетен от народните представители, така не е бил прочетен никога и от мен, коментира той различни тези около кандидатурата си за новия пост. А вие знаете, че елементарните правила при финансови проверки, ако има нарушения, се връчват на нарушителя, който да даде обяснения. Твърденията, че докладът бил при мен от 2012 г. е несериозно. Що се отнася до случая в Приморско/ имотните истории на трима магистрати- бел.ред./, то това за мен е върхът на цинизма, защото бях единственият човек, който наказа тези трима магистрати като ги освободих от длъжност като председатели на отделения, а сега излиза, че съм ги прикривал, недоумява Пенчев. Пълен абсурд- никога не съм знаел начина, по който те са придобили имотите, призна той. Упреквали го, че е нарушавал случайното разпределение на делата. След делото за Синята коалиция инспекторатът внезапно, в мое отсъствие, влезе в кабинета ми и провери компютъра, за да види как съм разпределил докладчика и не намериха нарушение, разказа той. И припомни за старите доноси на Яне Янев и РЗС, които също влизат в графата на недоказаните обвинения. Пенчев е обиден, че някой се опитва да принизи авторитета и името му, които според него, са най-голямото богатство, което е събирал по време на кариерата си. Източник: БГНЕС

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети