300 души все още са в зала „Арена Армеец”

DenNews.bg
27.10.2015
размер на текста:

 Близо 300 души все още се намират в зала „Арена Армеец” за да отчитат бюлетините и протоколите от секционните избирателни комисии. Това разказаха членове на СИК, които излязоха в 7 часа след повече от денонощие прекарано на седалките в залата.
„52 часа ни отнеха изборите – от неделя, при които ни беше забранено да напускаме района на спортната зала”, разказа един от мъжете пред Нова телевизия.
„Оградени отвсякъде. Не сме спали. Стояхме там два дни кошмарни. Стояхме до бюлетините. Пускаха ни само на терасите”, обясни друг член на СИК.
„Бяхме охранявани като екзотични животни. Беше ни забранено да излизаме и да търсим храна по наш вкус. В началото бяхме около 5000 души”, разказа трети член на СИК.
А хората в залата нарекоха това струпване на хора за отчитане на бюлетини в продължение на повече от 36 часа „безхаберие”.
Излезлите членове на СИК разказаха пред камерата на Нова телевизия, че постоянно са се приемали протоколи, но процедурата вървяла тромаво.
„Бумащина и безсмислени дейности, което могат да бъдат съкратени наполовина”, обобщиха те и обвиниха промените в Изборния кодекс за ситуацията, включвайки в това число наличието на преференции в бюлетината.
„При попълване на протоколите, от указанията трудно се разбираше какво точно се попълва. В „Люлин” в нашата секция бяхме готови около 12-12:30 ч., но тогава стана ясно, че се иска за всички застъпници протоколите да бъдат подписани от всички членове. Забавиха ни принтерите. Приключихме към 2:30-3 часа сутринта”, оплака се член на секционна избирателна комисия, който едва тази сутрин успя да излезе от зала „Арена Армеец”.
Хората разказваха, че вътре периодично минавали носилки, които изнасяли хора. Относно заплащането на членовете за изборния ден, един от членовете на СИК разказа, че той трябва да получи около 75 лева, но средствата са различни според това какво вършиш на изборите – дали си председател, секретар или член на СИК.
„Вчера излезе решение на ЦИК за тези два дни да бъдат компенсирани с два допълнителни почивни дни”, допълни друг член на СИК.
По свидетелства на хората, след като камерите на телевизията отразиха изборната нощ в зала „Арена Армеец”, организаторите започнали да раздават вафли и горещи напитки. Източник: Нова телевизия

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети