Днес ще бъде пуснато движението по отсечката Дупница-Благоевград на АМ „Струма”

DenNews.bg
22.10.2015
размер на текста:

 Днес ще бъде официално открита отсечката Дупница-Благоевград на автомагистрала "Струма". Пускането на Лот 2 съвпада с откриването на първи етап от Западната дъга на столичния околовръстен път. И двата участъка са част от коридора "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата.
Лот 2 на АМ "Струма" е с дължина 37, 5 километра и свързва Дупница и Благоевград. Тя е изграден от консорциум "Струма - лот 2", в който участват "Импреза" АД, Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, България и "Пътстрой – 92" АД, България. Стойността на договора е 358, 722 млн. лв. с ДДС.
До момента завършената част на магистрала "Струма" е с дължина 69 километра. Продължава работата по частта от Сандански до Кулата (14,7 км).
До края на годината проектантът трябва да е готов с окончателния вариант на най-сложния участък на магистралата, този от Благоевград до Сандански, част от който е Кресненското дефиле. Предвижда се през него да се минава чрез комбинация от малки тунели и виадукти, като на места преминаването ще бъде на две нива. Отсечката е с дължина 22 км и трябва да е готова най-късно през 2022 г.
Днес ще бъде пуснато движението и по директното трасе на участък едно от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Участъкът с дължина три километра е между пътния възел на "Люлин" и моста над р. Какач.
Днес ще бъде направена първата копка и на изграждането на участък две на Западната дъга (отсечката от моста на р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента). Изпълнител на тази отсечка, която е дълга малко на пет километра, е сдружение "Европейски пътища", като стойността на договора е почти 102 млн. лева.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети